Regisztráció Elfelejtett jelszó

Görög gazdasági válság

Re: nincs cím

#658248 Dr. ursi Előzmény: #653894

a jól megmentett görögök ...

-

A gazdasági válság miatt tovább csökkentek a fogyasztói árak augusztusban, Görögországban. Éves összehasonlításban mínusz 1 százalék volt az infláció.

Az árak tartós csökkenése akadályozza a gazdaság fejlődését, mert a vállalatok elhalasztják beruházásaikat, a fogyasztók pedig vásárlásaikat, lefelé ható spirált indítva el ezzel.

-

Egy másik, hétfőn közzétett adat szerint az ipari termelés 8,8 százalékkal zuhant Görögországban. A dél-európai ország gazdasága hat éve recesszióban van. Az államháztartás rendbetételét célzó intézkedések miatt nőtt a munkanélküliség és drasztikusan csökkent a vásárlóerő.

-

Egyedül az export növekedése jelent halvány reményt. 2012 augusztusa és 2013 júliusa között 12 százalékkal nőtt a kivitel az azt megelőző egy évhez képest. Szakértők szerint a belföldi kereslet visszaesése miatt egyre több görög vállalat próbál szerencsét külföldön.

Re: nincs cím

#653894 Dr. ursi Előzmény: #653816

ja :o) a maguk háza táján kéne szétnézni és seperni.

mert ők a hitelezői igaz amit hiteleznek a görörgnwk rögtön kell visszutalnia :o) a korábbi német hitelekre 80%-át.

olvastam valahol h a legutóbbi csomiból rögötn utaltak vissza xx mrd-t németbe.

kb fél éve volt. nemtom már.

Re: nincs cím

#653816 prospero Előzmény: #653504

Örülök, hogy a német ellenzék már nem Magyarországgal és a két ország viszonyával támadja Angelát...

Lényegében elődjét, Gerh…

#653504 Dr. ursi

Lényegében elődjét, Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellárt tette felelőssé a görög válságért Angela Merkel, aki szerint soha nem szabadott volna beengedni a görögöket az eurózónába. A rossz döntést Schröder beleegyezésével hozták meg.

Angela Merkel kancellárra a legkevésbé sem jellemzőek a váratlan kitörések, ám az egyik ritka kivételnek tegnap tanúja lehetett az az ezer ember, aki részt vett a politikus nagygyűlésén. Merkel teljes határozottsággal leszögezte, hogy Görögországot nem szabadott volna felvenni a közös európai valutát használó közösség tagjai közé. Az adósságválság még sok éven át fog fortyogni - tette hozzá -, majd elődjére, a szociáldemokrata Gerhard Schröderre mutogatott, mondván: német részről ő engedte be a görögöket az eurózónába.

Schröder kancellár elfogadta a görög jelentkezést és ezzel meggyengítette a stabilitási megállapodást (amely előírja, milyen makrogazdasági követelményeket kell teljesíteniük az övezet tagállamainak). Mindként döntése alapvetően rossz volt, egyben ez volt az egyik kiindulópontja a jelenlegi problémáknak - idézte a német média Merkel szavait.

-

Nem teljesen irreális

A kancellár asszony azt követően támadott vissza, hogy az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) ráerősítettek a görög válság kezelésével kapcsolatos bírálatukra. Peer Steinbrück, az SPD kancellárjelöltje azt veti ellenfele szemére, hogy nem beszél őszintén a görögországi helyzettel kapcsolatos valós költségekről. Ezzel főként Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter megjegyzéseire utalhatott, amelyek szerint a görögöknek újabb segélycsomagra lehet szükségük. Schäuble tegnap azt mondta, hogy az IMF 11 milliárd dolláros becslése a harmadik pakk összegére "nem teljesen irreális".

Merkel és pártja továbbra is 39-25 arányban vezet az ellenzék legnagyobb erejével szemben, ám szakértők szerint nem mehet biztosra a szeptember 22-ei választások előtt. Kínosan kerüli, hogy bármi olyat tegyen, ami miatt veszthet. Nincs olyan ügy, amely ilyen vagy olyan irányban eldönthetné a meccset, így előfordulhat, hogy csak marginális győzelmet arat, ha ellenfelei lendületbe jönnek az utolsó hetekben - mondta a CNBC-nek Josef Janning, a német külügyi intézet tagja.

Re: nincs cím

#651218 Dr. ursi Előzmény: #651203

"de egyebekben még az is kérdéses, hogy az adósságnövekedés egyáltalán meg tud-e állni."

virtuális pénzek ezek.

már nincs fedezet semmilyen pénz mögött.

legalábbis dollár v euró mögött.

hiszen több van forgalomban mint amennyit a teljes gazdaság, a mögöttes termelő eszközök erőforrások érnek.

tehát nem lesz megállás.

hol és mikor ér véget ?

amikor megjelenik egy v több valós fedezettel bíró pénz a világban.

ahol még a mögöttes gazdaság többet ér mint a kibocsátott pénze.

új aranystandard.

Re: nincs cím

#651203 Előzmény: #651181

Tudod mi a baj Grizzly Géza? Ez a nyomorult internáci marxista ideológia, ami számarányosan, meg arányosan, meg éppen "mihez képest" nézi a számokat.

Holott, ha jobban belegondolsz, az infrastruktúra, a közalkalmazottak száma, a lakosság száma és az ország mérete adott esetben egyáltalán nem igényel több forrást nálunk, mint náluk. Ennek megfelelően érdemes egyszerűen nominális értékben gondolkodni, mert úgy jobban érhetővé válik, hogy egyszerűen felzabáltatták a perifériával az "ingyenpénzeket", pontosan úgy, ahogy a Kádár rendszerben finanszírozták ezzel a lakossági jólétet.

Ha pedig ezt nézzük, akkor mondjuk úgy érdemes gondolkodni, hogy olyan 80.000-300.000 milliárd forintról értekezünk ha mondjuk a spanyolokat, olaszokat is figyelembevesszük és most tessenek arra gondolni, hogy Magyarországon az adóbevételek évente ~14.000 milliárdot tesznek ki. Vagy éppen nézzük azt, hogy mennyit privatizáltunk el kótyavetye áron.

Ha ennek a pénznek CSAK A TÖREDÉKE itt lenne, akkor ez az ország messze jobban ki lenne nyalva, és messze jobban éltek volna errefelé az emberek, mint arrafelé. Itt látszik az, hogy nem erre volt a csalás és ámítás - hanem ugyanaz történt meg, ami annak idején Kelet és Nyugat Berlin esetében: Egyszerűen bábvárost csináltak, propagandacélból olyan pénzeket nyomtak oda, aminek nem volt alapja. Itt ugyanez ment, ezzel hülyítették be a keleti államokat, hogy rosszul megy a bolt, mert "náluk mekkora gazdagság van, mennyivel jobb az amcsi imperialista rendszer". Oszt beszopták a KGST országok, most meg megsz@pják azok is, akik azt hitték, hogy van ingyen leves.

A "gond" csak az ugyebár, hogy bár a frízeket le lehetett szerelni a Parthenonról, azért az egészet mégsem lehet elvinni, az utakat, házakat megint nem lehet elvinni, megszállni már nincs értelme egy országot a területért, de akkor meg mégis miből fizetnék vissza ezt a pénzt? Ezért omlik össze az összes kártyavár, Patyomkin világ, és ha így folytatják, akkor pénz hiányában alig húsz-harminc év múlva elhanyagoltabb és romosabb lesz ez a vidék mint ez az ország most.

Szóval, nincs új a nap alatt, csak éppen még egy darabig bohóckodnak GDP arányos hiánnyal, meg egészen komoly bohóckodásokkal, miközben pontosan az látható, hogy a spanyol állam éppen a TELJES magyar bruttó adósság (nem figyelembevéve a devizafedezetet!) kétszeresével növeli az adósságát évente nominálisan, ami nyilvánvalóan kitermelhetetlen, fenntarthatatlan és teljesen esélytelen, hogy valaha is vissza legyen fizetve, de egyebekben még az is kérdéses, hogy az adósságnövekedés egyáltalán meg tud-e állni.

És különösen ebben a kontextusban volt nevetséges az, ahogy Magyarországot vegzálták marginális számok miatt.

Re: nincs cím

#651178 Dr. ursi Előzmény: #647608

a görögök már senkit sem érdekelnek pedig eddig is elég sokba kerültek de még mindig ktsvetési lyuk betömésére kell az újabb lé .

akkor mivel haladtak haladnake gyálatlán ?

hiszen eddig 240 mrd eurót kaptak.

de már csak 5,8 kell egy lyukra.

ciprusnak meg sokallták a 8-10 mrd-t.

240 mrd euró annyira sok hogy valszeg ezért nem érdekel már senkit mert nem tudja felfogni a nép h ez mi pénz.

Re: nincs cím

#647608 Dr. ursi Előzmény: #647606

vajon mit csinált a görög stat hivatal 2006 előtt ? :o)))

és egy ilyen államot bevettek az eurzónába.

röhej.

mondjuk tudjuk miért tették.

Re: nincs cím

#647606 macika Előzmény: #639868

Új csúcson a görög munkanélküliség

2013. augusztus 8. 13:01

Görögországban a munkanélküliségi ráta 27,6 százalékra emelkedett májusban az áprilisi 27 százalékról - jelentette csütörtökön a görög statisztikai hivatal.

Ez a legmagasabb munkanélküliségi ráta, mióta a görög statisztikai hivatal 2006-ban megkezdte a munkanélküliségi adatok közlését, és több mint kétszerese az euróövezet 12,1 százalékos átlagának. A tavaly májusihoz képest 194 ezer fővel van több munkanélküli, akkor a munkanélküliségi ráta 23,8 százalék volt.

A fiatalok körében (15-24 évesek) a munkanélküliségi ráta 64,9 százalék volt májusban.

Re: Rendőrségi roham a metróban - börtön vár a görög sztrájkolókra

#591840 Dr. ursi Előzmény: #591830

tegnap estek 3% fölöttit.

úgy látom ma már ki sem nytottak ,d e lehet annyira lsuták hogy ők csak 10kor nyitnak.

pedig a spanyolok és portugálok is kinyitnak 9kor.

mármint tőzsde.

Re: nincs cím

#580594 Előzmény: #580578

Nézd, ha emlékszel rá, én nem azt kértem számon simor andrástól, hogy miért nem nyomtat pénzt, avagy miért nem tett csodát, hanem azt kritizáltam, AMIT CSINÁLT. És amit csinált, avagy nem csinált azt mindenképpen lehet kritikával illetni. Egyebekben megállapodtunk abban is, hogy egyáltalán nem kell fetisizálni, és azt is megírtam, hogy szerintem Surányi volt A jegybankelnök, aki úgy is viselkedett, úgy is gondolkodott és rendbe is tette a rendszert. Ha hozzá mérem, akkor simor tevékenysége elégtelennél is rosszabb, mert ő viszont még ártott is. Ezen az, hogy mekkorát ártott, az lehet vita kérdése, de a lényegen nem fog változtatni.

Re: nincs cím

#580578 xmann Előzmény: #580550

ez lehet de éppen ezért nem hibáztathatos sem draghit sem simort. mert a játékszabályokat nem ők hozzák. van egy keretrendszer amiben kötelező mozogniuk. ha az államok megváltoztatják a szabályrendszert akkor számon lehet kérni a jegybankárokon hogy miért nem cselekszenek.

ezért is álságos viktor dumája, mert csak egyet kéne tennie:átírni a jegybanktörvényt, hogy ne csak az ársatbilitás szerepeljen benne. mivel ezt nem teszi meg innentől kamu az egész

Re: nincs cím

#580550 Előzmény: #580504

Ezúttal félreértettél, a kérdés költői volt. Arra kívántam vele utalni, hogy nem igaz, hogy ennyire impotens a társaság, hogy képtelen azon jogokkal felruházni a megfelelő intézményeket, amelyek megoldhatnák a problémákat, ehelyett olyan csinovnyikok akarnak beleugatni mindenbe, akiket erre senki sem kért fel és akik eleve csak rosszabbá tehetik a helyzetet.

Re: nincs cím

#580504 xmann Előzmény: #571826

lmesélem mi akadéályozza meg az ecb-t a pénznyomtatásban: képzeld nincs rá felhatalmazása. A feladata az ársatbilitás fenntartása - ellentétben a feddel akinek duális madátma van - és kifejezetten tiltva van neki a pénznyomtatás.

ugyanaz a helyzet mint az mnb-nél: olyat várnak el tőle a politikusok, amit pont azért nem tehet meg mert a rá vonatkozó törvény tiltja. tessék módosítani a törvényt és megteheti.

Ennyi