Budapest, 2024. április 15., hétfő (MTI) - A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz hétfőn az MTI-vel.

A pénzpiaci alapokhoz csaknem 14 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok még javítani is tudtak, így összességében 3,1 százalékkal nőtt a kategória vagyona márciusban.

A Bamosz tájékoztatása szerint a kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke. Márciusban a rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 87,8 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 1,7 milliárd forint volt, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 7,4 milliárd távozott. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így összesen 1,8 százalékos növekedést ért el a legnagyobb vagyonú kategória márciusban.

A vegyes alapokhoz 88,8 milliárdnyi tőke érkezett, a kedvező hozamokat is figyelembe véve a vagyon 5,7 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban. A kategória vagyona átlépte a kétezer milliárd forintot.

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapoktól 2,2 milliárdnyi tőke távozott a hónap során, a hozam azonban segített, így a kategória vagyona 0,3 százalékkal lett több márciusban.

Az abszolút hozamú alapok esetében 83 milliárd forint volt a friss tőke; a hozamok is kedvezően alakultak, így 6,6 százalékos növekedés jelentkezett a vagyonban, ami a legnagyobb növekedés a kategóriák között az elmúlt hónapban.

A származtatott alapokhoz mindössze 0,4 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ugyanakkor hozzá tudtak járulni a növekedéshez, így 2,1 százalékkal lett több a kategória vagyona.

Az ingatlanalapok esetében márciusban csak alig mérhető tőkebeáramlás történt, ennek nagysága 0,6 milliárdnyi volt a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,7 százalékkal lett több.

Az árupiaci alapokhoz 3,6 milliárd forintnyi tőke érkezett. A hozamok most nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a vagyon így is 2,6 százalékkal nagyobb lett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokhoz az elmúlt hónapban 33 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak járulni a bővüléshez, így a vagyon 4,7 százalékkal nőtt márciusban.

A Bamosz 24 tagja 21 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 15 600 milliárd forintot befektetési alapokban - közölte a szövetség.