Az MTI által megkérdezett elemzők szerint növekedési problémát láthat a Standard & Poor's a magyar gazdaságban, ez állhat a péntek esti leminősítés mögött, amely az IMF/EU-megállapodással elkerülhető lett volna.

Ha Magyarország megkötötte volna az IMF/EU-párossal a megállapodást, és annak feltételeit be is tartotta volna, bizonyára elkerülhető lett volna a leminősítés - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője arra reagálva, hogy a Standard & Poor's este Londonban közölte, az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamú magyar hazai és külső államadósság besorolását.

Mivel a hitelminősítők általában és ebben a konkrét esetben is az adós kockázatát minősítik, a befektetőknek az S&P ezzel a döntéssel feltehetően azt üzeni, hogy nem látja biztosítottnak az ország adósságának tartós csökkenését - mondta az MKB Bank vezető elemzője.

Kondrát Zsolt szerint a leminősítés hátterében az állhat, hogy amíg nem lesz gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, addig kevés esélye van annak, hogy a jelenlegi alacsony gazdasági növekedés változzon. S bár a 3 százalék alatti hiánycél tartása pozitív jelzés a piacoknak, és esélyt ad arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, nem elég ahhoz, hogy az ország adóssága csökkenjen.

Arra lenne szükség, hogy vagy beinduljon a növekedés, vagy a hiányt jóval 3 százalék alá csökkentse a kormány, hiszen így lehet valóban csökkenteni az adósságot - tette hozzá. Véleménye szerint ha létrejönne az IMF/EU-megállapodás, egy idő után elképzelhető lenne, hogy a hitelminősítők először pozitív kilátással frissítsék osztályzatukat, majd később felminősítsék Magyarországot.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatóhelyettese szerint az S&P a leminősítéssel azt fejezte ki, hogy az unortodox gazdaságpolitika csökkentette a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

Rámutatott: a piac pillanatnyilag minimálisan reagált a leminősítésre, a forint az euróval szemben még 1 százalékot sem veszített értékéből a délutáni 280 forinthoz képest. Más kérdés - vetette fel -, hogy hosszabb távon milyen lesz a piac reakciója, amely ma különösen optimistán viselkedett, és ezt egy ilyen hír sem csorbította számottevően - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak arra a meggyőződésére, hogy nem a minősítők, hanem a befektetők minősítik az országot, úgy reagált a Buda-Cash kereskedelmi igazgatóhelyettese: a hitelminősítők változtattak a válság előtti hozzáállásukon, és ma már inkább elébe mennek a piacnak, azon igyekezve, hogy a bajt előre jelezzék.

MTI