Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: jó cikk

Kissherceg Előzmény: #569486

Május második felében 3 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre a világ legrégebbi bankjaként számon tartott Monte dei Paschi di Siena - idézi a Financial Timest a Portfolio. Ezzel elmúlhat az államosítás veszélye.

Olaszország harmadik legnagyobb eszközállománnyal rendelkező bankjának nagy befolyással rendelkező alapítványi tulajdonosa elhárította a tőkeemelés akadályát, miután a Morgan Stanley szervezésében 11 százalékos részesedéstől vált meg közel 340 millió euróért, és 15 százaléka maradt a bankban - írja a lap.

Az olasz bank már régóta tervezi a Brüsszel által megkívánt tőkeemelést. Bár most csökkentette részesedését, az említett alapítvány is részt vehet a tőkeemelésben azt követően, hogy a mostani részesedéseladásból származó összeget hitelezői kifizetésére fordítja.

Az 1472-ben alapított Monte dei Paschi a tőkeemeléstől azt reméli, hogy maga mögött tudhatja a derivatív és hitelezési veszteségektől hemzsegő elmúlt két év válságát. Csak ebben a hónapban közel 40 százalékot emelkedett a bank árfolyama annak köszönhetően, hogy elterjedt a pletyka: az alapítvány vevőt talált.