Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Nyugdíj (előtakarékosság)

középpontban az egészség

#1498927 TrendMan Előzmény: #1498925

De bróker cég nélkül nem menne.

Én magamnak kereskedem és arról ami ott történik a NAV adóbevallás készítő program mit sem akar tudni.

Tehát van költséged a bróker céggel, van költséged az adóval az osztalékból vonva és - ha eladnád valamelyiket - akkor nyereségadót is kellene (jó esetben) fizetni, de csak ha nem TBSZ-en van.

Felmerül még bármilyen költség?

Az impresszív koordináta rendszer néhány hózzászólással korábbról tartalmazza ezeket a költségeket?

:-)

középpontban az egészség

#1498925 Koffein Előzmény: #1498923

nem kell külső segítség, a nav elkészíti a bevallást... amúgy is vonja automatikusan az adó részt a broki cég, ha galiba van, akkor tudom mutogatni, hogy tőlem levonták, ogyák meg és kész :) eddig nem volt gond az osztalékkal, nem kellett külön fizetnem utána, hisz alapból levonják az osztalék után az adórészt érkezzék az bárhonnét is..

középpontban az egészség

#1498923 TrendMan Előzmény: #1498906

Adózásod hogy alakul egy sor külföldi osztalékrészvénnyel a pf-ben?

Mennyire bonyolult? Kell hozzá külső segítség?

középpontban az egészség

#1498906 Koffein Előzmény: #1498890

A végére eltértünk a nyugdíjkérdéstől. Amit mondani akartam, hogy a nyugdíj előtakarékosság nem feltétlenül csak önkéntesből áll, oké, jó ha van, de mellette, ha már tőzsdézgetünk, akkor már ésszerű, ha nyitunk egy tbsz-t, ha nem komfortos, akkor nem, és ha relatíve jó céget akcióznak le, akkor érdemes olyan cégekre markolni, ami osztalékot fizet, mert hosszú távon casht is termel, amit vissza lehet forgatni, és ha visszapattan, akkor árfolyamnyerséget is elérünk... persze, lehet trendi tech céget is, ez már kockázatosabb sztori, jókor kell beszállni, majd elfelejteni egy időre. Nézzük meg a tesla, vagy bitcoin milliomosokat, a többség nem nyúlt hozzá, nem kereskedett, nem ki be ugrált, mármint az átlag többség, akikről tudunk, azok valószínűleg nem is csekkolták naponta az árfolyamot.. vagy elfelejtődött, vagy musk, bitcoin fanatikusak voltak, amikor ráeszméltek, azt vették észre, hogy korábban nyugdíjazhatják magukat és bekerültek arra az 5percre a médiába... na meg a béten is vannak jó magyar cégek, csak levannak sajnálva..

Lehet külön lábat kialakítani állampapírral is, van egy összeg, amit erre szánsz, és mindig vadászod az államkincstár oldalán a legjobb ajánlatokat... vagy kh oldalán már van cseh állampapír, globál állampapír, gondolom más broki cégeknél is van hasonló, a lényeg, hogy különböző lábakat is ki lehet növeszteni. Ha nincs sok pénze, bevétele az embernek nem megy ez olyan gyorsan, hanem lassabban megy, nagyon lassan. Uncsi, kételkedős a dolog, de egy jó pár év után már látszódni fog az eredmény...

A lényeg, havonta, rendszeresen menjen x összeg az adott portfólió, vagy láb (hívjuk bárhogy is) építésbe...

S hogy többé vált számomra, az azt is jelenti, hogy már nem csak a jövőbeni nyugdíj kérdés könnyebb, hanem az is, hogyha beüt valami szar, akkor hozzá tudok nyúlni, vagy akár hitelt előre tudok törleszteni a befolyó osztalékokból, kevesebb az idegeskedés minden szinten.

Na részemről ennyi.

középpontban az egészség

#1498890 Koffein Előzmény: #1498889

Igen, 27% körül van ha jól emlékszem. Egész EU-ban e körül vannak. Ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül vásárolom. Ha találok olyan céget, amit nagyon adnak, akkor belevásárolok, ilyen pl a Vonovia tavaly, amibe többször belemarkoltam, mert szerintem sokkal többet ér és osztalékként fizethet majd dupla ennyit is.

középpontban az egészség

#1498889 Fornit Előzmény: #1498874

"Helyette európai cégekre vadászok," - Német osztalékadó elég magas, közelíti az is az új amcsi 30%-ot,

középpontban az egészség

#1498881 Koffein Előzmény: #1498879

Az nagyon látszódik, hogy nem osztalékra mentél rá :)

A haszon a lényeg, több legyen év végén, mint ahogy kezdted, ha kereskedéssel megvan, akkor az nagyon jó :)

középpontban az egészség

#1498879 Fornit Előzmény: #1498871

Én sosem figyeltem az osztalékokat, ha épp tartottam valamit ami fizetett azalatt akkor megkaptam, de oszti miatt sosem tartottam semmit, így az osztalékok éves mértéke teljesen hektikus.

Kíváncsiságból én is csináltam egy ilyen grafikont, csak az utóbbi 7 évre.

https://kephost.net/p/MTE0NTcyMA.jpgEz alapján ki nem lehetne találni, hogy az eddigi legjobb tőzsdés évem pont a 4 évvel ezelőtti 2020 volt, amikor véletlenül szinte semmi osztalék sem esett be :)

középpontban az egészség

#1498874 Koffein Előzmény: #1498872

Ez csakis az osztalékbevételt mutatja :)

Nincs ösztönös reakció a kiadások miatt, mert van munkám, az bőven fedezi a kiadásokat.

Nem minden vásárlás, amit beírok. A bejegyzések többsége elmélkedés, rácsodálkozás egy egy megtépésre, vagy beadásra, hátha érkezik valami reakció. Persze, ahova odaírtam, hogy történt vásárlás, az megtörtént.

Osztalékportfóliómba amcsi cégeket már nem vásárolok kb fél éve, sőt! eladások voltak az adózási egyezmény miatt. Ezért idén stagnáló, vagy minimálisan csökkenő osztalékbevételre számítok. Majd meglátjuk, mert hosszú az év. Helyette európai cégekre vadászok, több, kevesebb sikerrel, de inkább kevesebb... persze, ha jön egy black swan jelenség, beadnak egy egy jó céget, simán vennék belőle..

középpontban az egészség

#1498873 Ddavid Előzmény: #1498871

NYESZ-R-t tolom én is mert az MNYP-k sokat eltesznek amikor szárnyalás van, de aminuszt szinte rögtön rádoblák az emberre....

Leszünk Unicumos osztalék részvényesek, amikor beesik a kamatkörnyezet. :D :D

középpontban az egészség

#1498872 TrendMan Előzmény: #1498871

Hát ez nagyszerű!

Így ugrottak meg a bevételeid vagy ez valami mást mutat? :-)

Egyébként úgy látom, hogy a magyar-amerikai adózási egyezmény felmondása óta még intenzívebben vásárolsz amcsi részvényeket.

Ez egy tudatos koncepció része vagy egy ösztönös reakció a megnövekedett kiadásokra?

középpontban az egészség

#1498871 Koffein Előzmény: #1498870

Gondolkodsz, hogy miként állj hozzá ehhez a gondolkodás módhoz? :)

Érdemes, ha ésszel csinálja az ember, ez valamelyest védelmet ad az állás elvesztés esetére is, nemcsak nyugdíjas éveket könnyíti majd meg...

A grafikon 2019-től válik érdekessé, mert ez volt azaz év, hogy eldöntöttem belevágok úgy igazából, az egyre rosszabb nyugdíjkérdés miatt. A cél egy passzívbevételi forrás kiépítés volt a kezdetekkor... most már mondhatni többé vált számomra...



középpontban az egészség

#1498870 TrendMan Előzmény: #1498868

Valójában igen, de ez a gondolkodás még képlékeny.

Valahogy lehet ide kellene vennem a NYESZ problémakört is, de egyrészt most nincs időm ebben jobban elmélyedni, másrészt a Telekom olyan nagyon megindult, hogy már lehet, hogy késő is.

középpontban az egészség

#1498865 TrendMan Előzmény: #1498858

Önkéntes nyugi van, de nyitott vagyok esetleges további gondolatokra.

Bár szerintem - ha nem lesz k.va nagy gazdasági világválság, akkor k.va nagy munkaerőhiány lesz, tehát az elsődleges, hogy az ember a munkaképességét megőrizze - just in case.

Ergo középpontban az egészség.