Az Alteo Nyrt. egy újabb, 1,5 megawatt teljesítményű szélturbina akvizícióját tervezi, amellyel az energetikai társaság a meglévő három szélturbinából álló, 5,8 megawattnyi szélerőművi kapacitását 7,3 megawattra növelheti.

Az Alteo csütörtöki közleménye szerint a megújuló erőforrásra épülő erőművel kapcsolatos, a pénzügyi záráshoz szükséges műszaki feladatok elvégzése a napokban elkezdődött. A cég az akvizíció értékét nem közölte, azt csak a tranzakció lezárása után teszi közzé. A társaság a szélerőmű megvásárlásának lezárását követően ismét egy érvényes villamosenergia-átvételi szerződéssel rendelkező erőművel bővíti megújuló energia alapú termelési kapacitását, így az elmúlt egy évben immár második akvizícióját hajtja végre a megújuló energetikai szektorban.

A közlemény szerint az Alteo a portfóliójában lévő szélerőművek által megtermelt energiát a következő években a kötelező átvételi rendszer keretében értékesíti. A társaság működése lehetővé teszi, hogy a kötelező átvételi szerződések kifutását követően az Alteo diverzifikált energiatermelő portfóliójába szervesen illeszkedő szélerőművek termelését saját mérlegkörén keresztül értékesíthesse.

A széltornyok a várható élettartamukat figyelembe véve akár további 20 évig is stabil elemei lehetnek a cég energiatermelő rendszerének - hangsúlyozza az Alteo a közleményben.

A szélenergia kiaknázásában még vannak tartalékok Magyarország számára. Mivel ez valóban az egyik legolcsóbb megújuló energiaforrás, alkalmazása hosszú távon képes az energiaár-növekedés hatásának makrogazdasági szintű mérséklésére, miközben stabil bevétel- és eredménytermelő potenciált jelent a szélerőmű üzemeltetője számára is - idézi a közlemény ifj. Chikán Attilát az Alteo vezérigazgatóját.

A társaság tavaly ősszel sikeresen vont be intézményi befektetőket a tőzsdén keresztül zártkörű részvényértékesítés keretében, illetve korábban kötvényprogramja révén több mint 1 milliárd forint értékben jutott forrásokhoz.

Az Alteo 2008 márciusában kezdte működését, árbevétele 2011-ben 4,86 milliárd forint volt. Érdekeltségi körébe tartozik többek között a győri és a soproni fűtőerőmű, valamint több, megújuló energiát hasznosító kiserőmű is. A társaság részvényei 2010. október 11-én jelentek meg a Budapesti Értéktőzsde parkettjén.

MTI