Új kibocsátású részvények nyilvános forgalomba hozatalával lépne márciusban a tőzsdére az Altera Vagyonkezelő Nyrt. - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A felügyelet engedélyét már megkapta a cég a minimálisan 200 ezer, de legfeljebb 1,25 millió darab törzsrészvény forgalomba hozatalához. Az ezer forint névértékű részvények kibocsátási ára 2000-2400 forint között lesz. Ennek alapján az Altera várhatóan 400 millió és 3 milliárd forint közötti tőkéhez juthat, amelyet tőkeemelésre használ majd fel.

Szabó Barnabás, az Altera Nyrt. igazgatóságának elnöke szerint a jegyzés végére a társaság tőkéje meghaladhatja a kétmilliárd forintot. A cégvezető a közleményben kiemelte, hogy a vagyonkezelő társaság működtetése szempontjából a méretgazdaságosság alapvetően fontos. A tőke növekedése a tőke százalékában csökkenő költséget, vagyis magasabb nettó hozamot jelent.

Az Alterát 2012 januárjában 200 millió forintos saját tőkével alapították meg. Az igazgatóság tájékoztatása szerint a társaság egy részvényre eső saját tőkéje 2012. december 31-én 2164 forint volt, a tavalyi értéknövekedés így 8,2 százalékos volt.

A vagyonkezelő a törzsrészvények bevezetése után három-négy évvel szeretne a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájába, illetve a BUX-kosárba is bekerülni. A törzsrészvények nyilvános jegyzésében és tőzsdei bevezetésében a társaság vezető tanácsadója a Buda-Cash Brókerház Zrt.

MTI