Regisztráció Elfelejtett jelszó

Matgab aktuál?

banyaiz Előzmény: #839708

Ha kitör az anarchia, vagy a hiperinfláció, vagy széthullik a társadalom, vagy polgárháború, háború stb azt nem tudja kezelni.

Pl ami most van Venezuelában hiperinflációban az ellen nem véd.

De a demográfiai hullámhegyek , hullámvölgyek hatásait kezelni tudja bizonyos határok között. Ha most egy ilyen rendszer működne akkor lényegesen kisebb kockázata lenne annak ha jön egy néhány évtizedig tartó hullámhegy eltartottak számában. Nyugdíjrendszerre, egészségügyi rendszerre is.

Persze hosszú távon ha egy ország népessége tartósan olyan lefelé spirálba kerül ami kihalás felé mutat akkor ott lehet akármilyen nyugdíjrendszer előbb utóbb fejreáll. Ha a mi jövőbeni létszámunk generációról generációra egyre kisebb és a csökkenés drasztikus generációról generációra akkor azt semmilyen nyugdíjrendszer nem éli túl. Azt sem ha megsemmisül a gazdaság bármilyen okból, akkor lehet akármilyen nyugdíjrendszer annak game over.

Viszont ezzel a megoldással amink most van egy hullámhegy-hullámvölgy is komoly gondokat okozhat . Egy kevésbé szélsőséges forgatókönyv is fenntarthatóság szélére viszi.