Regisztráció Elfelejtett jelszó

Matgab aktuál?

banyaiz Előzmény: #839701

Tehát valahogy úgy reformálnád a gyerekek száma , és az általuk befizetett járulék is befolyásolja a nyugdíjat. Nem azt jelentené csak az hanem ez is egy részösszeget befolyásolna , valamilyen arányt a nyugdíjból ez határozna meg.

Ez is egy út lehet.

Nekem az lenne a szimpatikus verzió ha oda el tudnánk jutni a következő generáció gazdasági teljesítménye, létszáma nem hatna ki az előző nyugdíjára, és egészségügyi ellátására. Kivennénk a rendszerből ezt a kockázatot részben, egészben azzal, hogy az adott generáció saját magának ezt félretette. Persze amíg ide eljutnánk ha egyáltalán ez lehetséges :) az baromi hosszú táv lenne. Mert az átmeneti időszakban egyre nagyobb arányban ki kellene pótolnia az államnak az eltartottak járandóságait. Ezt akkor lehetett volna megcsinálni "könnyen" amikor bevezették a nyugdíjrendszert. Egy átmeneti időszakkal amikor az aktívak már gyűjtögetnek , az eltartottakat pedig eltartják ahogy korábban is tették . Aztán amikor ők lesznek eltartottak akkor már a megtakarításokhoz nyúlnak és a következő generációt nem terhelik. Csak ez persze nagyon nehéz átmeneti időszak lett volna nem véletlenül lett ez a felosztó kirovó sztori.

Most pedig ennek az iránynak nem kedvez az eltartó-eltartott arány eltolódás. Minél jobban ez eltolódik annál nehezebb errefelé lépegetni. Főleg, hogy megint a 0-ról kellene kezdeni mnyp szétverés után. :)

Ezt akkor lehetne bevezetni ha jönne egy olyan időszak amikor az eltartók felé tolódik jelentősen a létszám az eltartottakhoz képest. Jönne egy nagy baby boom és az eltartottak aránya jelentősen lecsökkenne . Persze ha ilyen jönne akkor megint nem a reformokkal törődne a politika hanem népünnepély lenne , és az ínséges időkre felkészülés háttérbe szorulna. :)