A K&H Bankcsoport 16,2 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2013 első kilenc hónapjában, ami 10,5 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában, a harmadik negyedévi nyereség 9,1 milliárd forint volt - közölte a hitelintézet hétfőn.

Tavaly a bank nyeresége 6,7 milliárd forint volt a harmadik negyedévben.

Hendrik Scheerlinck, a bankcsoport vezérigazgatója az eredményeket ismertető budapesti sajtótájékoztatón a jó teljesítményt a növekvő üzleti volumennel, a szigorú költséggazdálkodással és a stabil hitelezési veszteségekkel, továbbá egyszeri pozitív tételekkel magyarázta.

Elmondta, hogy a harmadik negyedévben a piaci folyamatokkal összhangban a K&H-nál is enyhén emelkedett a nem teljesítő hitelek aránya, elsősorban a lakossági hiteleknél. A vezérigazgató az árfolyamgát kiterjesztését jó intézkedésnek nevezte. Hozzátette, hogy a K&H-nál ebben a programban jelenleg a jogosultak 43 százaléka vesz részt, és úgy vélte, a program kiterjesztésével 60 százalékra nőhet ez az arány.

A bank működési bevételei 14 százalékkal nőttek, míg a működési költségek 32 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, mindkettőre erős befolyással volt a tranzakciós illeték. A tranzakciós illeték 10,1 milliárd forinttal, az egyszeri plusz tranzakciós illetékteher további 8 milliárd forinttal emelte a költségeket - ismertette Gombás Attila, a K&H csoport pénzügyi vezetője.

Az ügyfélbetétek állománya éves összehasonlításban 15 százalékkal, 1834 milliárd forintra nőtt. Az ügyfélhitelek állománya 0,2 százalékos mérséklődést mutatott, 1439 milliárd forint volt szeptember végén. Gombás Attila hozzáfűzte, hogy a harmadik negyedévben a vállalati hitelkereslet egyértelműen élénkülést mutatott, köszönhetően a jegybank növekedési hitelprogramjának.

Utóbbival kapcsolatban Hendrik Scheerlinck vezérigazgató kiemelte: örömmel vették a hitelprogram folytatását. Pozitívan értékelte, hogy abban részt vehetnek a mezőgazdasági vállalkozások, továbbá lízing és faktoring lehetőségek is megjelennek benne. Véleménye szerint a program ténylegesen növelheti a hitelkeresletet, és ez hosszú távon a gazdaságnak is jó lesz.

Megjegyezte: a jelenlegi alacsony hitelkeresletben az tükröződik, hogy Magyarországon a GDP növekedésében alacsony, 16 százalékot képvisel a beruházások aránya, míg a régió többi országában jellemzően 25-30 százalék között van ez az arány. Wim Guillams, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: a biztosító 1,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el az év első kilenc hónapjában. Hozzátette, hogy a biztosítási szerződések száma átlépte az egymilliót.

MTI