Többheti mélypontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége a keddi londoni jegyzésben, tükrözve a felzárkózó piaci eszközökkel kapcsolatos piaci hangulat javulását.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - 285 bázispont környékén mozgott kedden a londoni piacon. Legutóbb éppen egy hónapja, június közepén jártak ugyanezen a szinten a magyar CDS-árazások Londonban.

A keddre kialakult magyar szuverén CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 285 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon.

A magyar CDS-árfolyamok az elmúlt egy hónapban igen széles sávot jártak be: június végén például 365 bázispontos középárfolyamot mértek Londonban az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvényre, vagyis akkor 80 ezer euróval volt drágább az egységnyi államadós-kötelezettségre kínált CDS-kontraktusok díjszabása, mint most, vagy nem sokkal a június végi csúcsszint előtt.

A CDS-árfolyamok e széles kilengése jelezte azt az idegességet, amelyet az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának visszafogásával kapcsolatos várakozások szítottak az elmúlt hetekben a piacon, Ben Bernanke Fed-elnök erre utaló kijelentései nyomán. Ez az idegesség különösen a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát mozgatta az utóbbi időszakban, a piaci szereplők várakozása szerint ugyanis a Fed likviditásözönének apadása felhajthatja az amerikai kincstárjegyhozamokat, szűkítve a felzárkózó térségi eszközök kínálta hozamelőnyt.

A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe. A Fed mennyiségi enyhítésének kifutásával kapcsolatos befektetői aggodalmak ugyanakkor az elmúlt napokban már enyhültek, és ezt piaci felmérések is mutatják.

A Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői amerikai befektetési alapok vezetőinek körében végeztek felmérést, és erről összeállított ismertetésükben közölték: a körkérdésbe bevont alapkezelők fele úgy gondolja, hogy a piac félreértette és a felzárkózó piaci eladásokkal túlreagálta Bernanke szavait.

E befektetői kör szerint a Federal Reserve jelenlegi havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának kifuttatása inkább csak 2014 végén, 2015-ben lesz "piaci sztori", addig a felzárkózó gazdaságok számára továbbra is bőséges likviditás áll rendelkezésre ebből a forrásból.

MTi