Csehországban csökkent a hústermelés és a tejfelvásárlás is az idén az első negyedévben

A január-márciusi időszakban Csehországban 108 651 tonna húst állítottak elő, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A visszaesés a sertéshúst, a marhahúst és a baromfihúst egyaránt érinti. A tejfelvásárlás 581,2 millió liter tett ki, amely éves szinten 2,5 százalékos visszaesés - közölte a cseh statisztikai hivatal kedden.

A cseh agrárkamara közleménye szerint az első negyedév eredményei megerősítették az elmúlt évek tendenciáját.

Ugyanakkor a termelőknél a hús egyre drágább: a sertéshús ára éves szinten 4,6 százalékkal, a marhahúsé 7,8 százalékkal, míg a baromfihúsé 10,5 százalékkal emelkedett. Ez elsősorban a drágább takarmány következménye.

A tej felvásárlási ára ugyanakkor 5,1 százalékkal csökkent, miután a tej kiskereskedelmi ára az első negyedévben szintén 5,1 százalékkal mérséklődött.

Petr Necas miniszterelnök egy országos agrárfórumon kedden Prágában azt mondta, hogy a kormány hosszú távú programon dolgozik a mezőgazdasági termelés támogatására. Az éveken át nagyrészt figyelmen kívül hagyott mezőgazdaság, illetve az élelmiszerek minőségének problémája az utóbbi időben komoly politikai probléma lett Csehországban - jelentette ki a kormányfő.

Az egyik legfontosabb megoldandó gondnak az agrárkereskedelmi mérleg hiányának csökkentését jelölte meg. Necas elmondta: míg 1993-ban a cseh agrárkereskedelem 800 millió koronás többlettel zárta az évet, tavaly a hiány 25 milliárd koronára rúgott. Milos Zeman államfő az agárfórumnak küldött videoüzenetében bírálta a nemzetközi élelmiszeripari üzletláncokat. "Míg mintegy tíz éve a pékipari termékeknél a nyereségrés 17 százalékos volt, ma 60 százalékos" - mutatott rá Zeman. Az elnök szerint a problémát csak egy nemzeti élelmiszerbolt-hálózat kialakításával és támogatásával lehet megoldani. Ez a hálózat kiemelten forgalmazná a hazai cseh agráripari termékeket.

MTI