A világgazdaság kilábalási ütemének megtorpanására utal a legújabb átfogó aktivitási mérőszám - közölte kedden az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzésimenedzser-index (BMI) alapján.

A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét. Az áprilisról szóló, kedd este Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban jelentős mértékben, 1,1 ponttal 51,9-re csökkent.

A JP Morgan szakelemzői közölték, hogy az általuk kimutatott, összesített áprilisi gyáripari és szolgáltatási BMI-mutató éves szintre vetítve 2,1 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedési ütemmel konzisztens. A cég az idei első negyedévre 53,0-as globális BMI-átlagot számolt; az a szint a ház számítási módszere alapján 2,4 százalékos éves világgazdasági növekedésnek felelt meg.

A beszerzésimenedzser-indexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének emelkedését, az ennél alacsonyabb BMI-értékek visszaesésre utalnak. A világgazdaság növekedési kockázataira más nagy elemzőházak is felhívták a figyelmet.

A Brookings Institution nevű tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt és a Financial Times londoni gazdasági napilap által közösen vezetett, legutóbbi kimutatott "Tiger" (Tracking Indexes for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére kidolgozott indexcsoport) tanúsága szerint a felzárkózó gazdaságok erőteljes piaci teljesítménye, valamint a visszatérő üzleti és fogyasztási bizalom ellenére az átfogó globális növekedési jelzőszámok 2011 közepe óta alig mozdultak felfelé. Az ismétlődő tétova felíveléseket ugyanis mindig kioltották az utánuk következő gyengébb adatok és a rendre kiújuló euróövezeti stresszhelyzetek.

A Brookings szakelemzői szerint a reálgazdasági aktivitási mutatókból, a pénzügyi változókból és a bizalmi indikátorokból képzett múlt havi Tiger azt mutatta, hogy a világgazdaság képtelen az elrugaszkodásra, sőt a lefulladás kockázata is fennáll.

A legtöbb fejlett gazdaság teljesítménye csökken és bár ebben a környezetben az Egyesült Államok "viszonylag fénylő pontnak" számít, azonban az amerikai gazdaság aktivitási és bizalmi jelzőszámai is jóval elmaradnak a kilábalás idejére jellemző normál szintektől - állt az új FT-Brookings indexjelentésben. A globális befektetői kör mindazonáltal bizakodónak tűnik.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, az Economist Intelligence Unit (EIU) minap Londonban ismertetett idei globális felmérése szerint a cég vizsgálatába bevont 730 intézményi befektető 72 százaléka mondta azt, hogy növekedést vár a világgazdaságban az idén. A tavalyi hasonló EIU-felmérés során megkérdezett befektetési cégeknek még csak az 57 százaléka számolt világgazdasági növekedéssel 2013-ban.

MTI