Európának a növekedés támogatására kell helyeznie a hangsúlyt, mert a megszorítások támogatásának elpárolgásával párhuzamosan gyengül az Európai Központi Bank OMT (Outright Monetary Transactions) kötvényvásárlási programjának alkalmazhatósága is - állapítja meg az Institute of International Finance (IIF) tanulmánya, amelyet az euromoney.com pénzügyi hírportál idézett kedden.

A nem egyértelmű kimenetelű választások megnehezítik a strukturális reformok végrehajtását, ez viszont kétségessé teszi az Európai Központi Bank (EKB) OMT kötvényvásárlási programjának tulajdonított hatékony bevethetőséget. Az EKB Berlin támogatásával tavaly összeállított és az euróval szembeni piaci aggodalmak eloszlatásában mindeddig sikerrel járó OMT programja ezért felülvizsgálatra szorul - mutat rá a tanulmány.

Az OMT három évnél rövidebb lejáratú állampapírok korlátlan összegű felvásárlását helyezte kilátásba a költségvetés rendbe tételében együttműködő euróövezeti tagországok számára. Ez az EKB által bizonyos makrogazdasági és szerkezetátalakítási feltételek teljesítése fejében vállalt finanszírozási elkötelezettség sikerrel szorította le az olasz és a spanyol szuverén hozamprémiumokat.

Az OMT sikere annak volt köszönhető, hogy a piacok Mario Monti kormányának elhitték a költségvetés szanálására tett erőfeszítéseket, a spanyol kormányról pedig feltételezték ugyanezt, vagyis hogy eleget tenne a kikötéseknek, mihelyt felmerülne az OMT igénybe vételének szüksége.

Ugyanakkor - Helmuth von Moltke porosz hadvezért idézve - "minden haditervet azonnal romba dönt az első ütközet az ellenséggel". Ez az euróövezeti adósságszolgálati válság rendezésére alkalmazva úgy fordítható le, hogy az OMT is csak az első igazi megmérettetésig, az első választásig tudta kifejteni áldásos hatását.

Az olasz választóknak több mint a fele adta le szavazatát a további megszorításokat elutasító pártokra. Azokat a strukturális reformokat, amelyeket az OMT programban való részvétel feltételeként és az ESM-források igénybe vételéhez teljesíteni kell, az olasz törvényhozóknak csak elenyésző kisebbsége lenne hajlandó megszavazni. A reformintézkedések bevezetése nélkül Olaszország számára azonban elérhetetlenné válik az OMT program.

A választási eredmény persze érthető annak ismeretében, hogy a hat egymást követő negyedévben végbement gazdasági visszaesés 8 százalékkal a krízis előtti szint alá vitte az ország gazdasági teljesítményét, és közel duplájára, 11,2 százalékra növelte a munkanélküliségi rátát.

A gazdasági növekedés megindulásának esélye, amelyre az idén már megnyílt volna a lehetőség, tovább romlik, amennyiben a parlamenti erőviszonyok nem teszik lehetővé a szükséges és megkövetelt szerkezetátalakítási törvények meghozatalát, beleértve a 2014-es költségvetést is. Ha pedig a gazdasági helyzet tovább romlik, még nehezebb lesz szavazói támogatást szerezni a szükséges intézkedésekhez.

A tovább csökkenő gazdasági teljesítmény miatt emelkedő GDP-arányos államadósság pedig csak a befektetői aggodalmakat fokozhatja tovább. Az olasz GDP-arányos államadósság tavaly 127 százalék volt, meghaladja az IMF által még fenntarthatónak tartott 120 százalékot. Amennyiben az olasz GDP az idén is a tavalyival megegyező 2,2 százalék körüli mértékben zsugorodik, az a GDP-arányos államadósságot további 5-6 százalékponttal emelheti meg.

Ezek az adatok támasztják alá legjobban, hogy Európának miért a növekedés támogatására kell összpontosítania erőfeszítéseit - írja az euromoney.com az Institute of International Finance (IIF) tanulmányát ismertetve.

MTI