Eger mintegy nyolcmilliárd forintos adósságának ötven százalékát vállalja át a központi költségvetés az önkormányzati adósságrendezési program keretében - jelentette be a hevesi megyeszékhely polgármestere a város közgyűlésének csütörtöki ülésén.

Habis László (Fidesz-KDNP) közölte, a városnak június 28-ig kell megkötnie az adósságátvállalásról szóló megállapodást a kormánnyal.

A polgármester a napirend tárgyalásakor kiemelte: a 2013-as év első három hónapjában esedékes tőke- és kamattörlesztések szerepelnek az önkormányzat költségvetésében, de a megállapodás után az állam fele részben átvállalja ezeket a kötelezettségeket.

Közlése szerint Eger önkormányzata mintegy 80 milliárd forintnyi vagyonnal rendelkezik, ami a konszolidációnak köszönhetően négymilliárd forinttal növekszik. Az összeg mértékének érzékeltetésére hangsúlyozta, hogy az egri lakosság 2012-ben 680 millió forintnyi helyi adót fizetett be, vagyis az adósságátvállalással majd hatévnyi lakossági adóbevételnek megfelelő pénzt kap Eger. Az önkormányzat az adósság 50 százalékának átvétele mellett - egy tavalyi kormánydöntés értelmében - egymilliárd forintos központi támogatásban is részesül. Ezt az összeget fejlesztések önerejének biztosításához, Eger gazdálkodásának további javításához használják fel - mondta Habis László.

MTI