Az európai országokból összesen csaknem 10 800 résztvevő, köztük hét magyarországi csatlakozott tavaly novemberben az európai hulladékcsökkentési héthez, 35 százalékkal többen, mint egy évvel korábban - derül ki a nemzetközi összesítésből.

Magyarország tavaly kapcsolódott be először a 2009-ben indult európai akcióba, elsőként a kelet-közép-európai régióból.

"Elsőre nem tűnik soknak a hét magyarországi résztvevő, de a tapasztalatok szerint sok ország így kezdte. Volt olyan is, ahol ennél kevesebbel indultak, majd a következő évben több száz, sőt ezer volt a jelentkezők száma" - olvasható az akció magyarországi szervezője, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) hétfői közleményében.

A hulladékcsökkentési héthez munkahelyi, iskolai, baráti, lakóhelyi közösségek, intézmények, vállalkozások és civil szervezetek regisztráció útján csatlakozhattak. A résztvevőknek egyszerű, a mindennapokban folyamatosan megvalósítható hulladékcsökkentési vállalást kellett tenniük.

A tavalyi akció középpontjában az újrahasználat állt, vagyis olyan megoldások bemutatása, népszerűsítése, amelyekkel úgy előzhető meg a hulladék keletkezése, hogy az adott termék az eredeti funkciója szerint tovább használható vagy más formában hasznosul. Az OHÜ biztosította a szükséges információkat, arculati elemeket, összefogta a jelentkezőket, lehetővé tette közöttük a kapcsolatfelvételt, valamint elküldte a projekt-összefoglalókat az akció európai központjába.

Az idei hulladékcsökkentési héthez Magyarország már főszervezőként csatlakozik. A rendezvény fő célja változatlanul az, hogy a figyelem középpontjában tartsa a hulladékkeletkezés megelőzésének kérdését - közölte az OHÜ.

MTI