Ez a blogbejegyzés is válasznak indult, de akkora lett és olyan teljes, hogy inkább ide is beírom. A lényeg az, hogy mi a hazugság Görögországgal bajával kapcsolatban, mi az igazság, és hogy milyen egyszerű is lenne a bajok megoldása.

"Na nehogy már kitaláljad, hogy bármely emberi rendszer müködéséhez a 'hit és a bizalom' nélkülözhető erények ???"

Ezt írtam volna? Még az ellenkezőjét sem.

Olvassad el még egyszer a cikket. A cikk arról próbál értekezni, hogy Görögországban AZÉRT csökken a fizetési hajlandóság és az adóbevétel, mert csökken a "hit és a bizalom", majd sejtelmesen azt kezdi el sugallani, hogy ezen mások is gondolkodjanak el, péládul a konzervatív kormányok. Na ezért rühellem a fanatikus liberálbolsevikeket, mert ilyen aljasok.

Merthogy az egész cikk egy nagy bullshit, ha valóban elgondolkodsz rajta, nem más, mint a liberálbolsevik ideológia védelmezése.

Miért is? Hát azért, mert ha van valami, ami biztos, az az, hogy Görögországot minden hit és bizalom ELLENÉRE hülyére hitelezik jelenleg is, adósságokat írnak le, és jelenleg sokkal kisebb az adóssága, mint korábban amikor még "A" osztályú adós volt, mindehhez kisebb a hozamelvárás is (EKB-IMF vs. piac), azaz az látszik, hogy valójában a korábbi időszakhoz képest tele kellene lenniük pénzzel és megkönnyebbüléssel. Akkor miért nincs ez így? Vajon miért van az, hogy egy megtizedelt(!) államadóssággal, de nominálisan is töredékére esett adóssággal és hozamelvárással egy ország nem megkönnyebbül, hanem egyenesen drámai gyorsasággal kezd összeomlani?

Most ne kezdjünk el arról értekezni, mert messzire vezetne, hogy milyen is az, ha az EU+IMF diktátumait, és gazdasági terrorját ""az ország és a zemberek érdekében" bevezetik valahol, de külön furcsa, hogy erre a cikk nem tér ki, holott egészen nyilvánvaló az, hogy a problémák akkor kezdődtek el NYÍLTAN, amikor a """szakértőket""" odatették és megvalósították (egyébként 100%-ban) azt a gazdaságpolitikát, amit előírtak nekik, hogy az a megoldás, azaz az endlösung.

Most csak gondolkodj el azon, hogy mi köze lehet ennek a szituációnak a "hithez és a bizalomhoz"? Hát pontosan semmi. Ha jobban belegondolsz, akkor az látható, hogy Görögországot szinte pénz nem számít alapon hitelezték fel, adták lejjebb a kamatszintet, de akkor hogyan lehetséges a teljes összeomlás méghozzá ilyen példátlan gyorsasággal?

Úgy lehetséges ez, hogy Görögország eddig mást sem csinált, csak a liberálbolsevik közgazdaságtant: gyakorlatilag hozammentes pénzt hívott le, majd ezt megtízszerezve dobta ki alacsony kamaton a gazdaságba és a lakosságnak. Innentől kezdve gyakorlatilag mindenki csak szirtakizni kezdett, a görög lustaság és vállalatok elképesztő hanyagsága pedig világszerte hírhedtté vált, hiszen hozzászoktak, hogy nem kell dolgozni, a pénz ingyen van. Ennek megfelelően éves szinten - gazdaság helyett - adósságot kezdtek növelni és ezt egyre iparibb szinten művelték, azaz évről-évre sokkal több adósságot hoztak létre, és részben ebből refinanszírozták a régit, részben ebből éltek fel még többet.

Mi volt ennek a liberálbolsevik GDP szerint az eredménye? Az volt látható, hogy Görögország kiváló adós, hiszen mindig rendben törleszt, az volt látható, hogy (valójában a FELÉLÉS MIATT) nő a fogyasztás, (vagyis liberálbolsevikul) a GDP, tehát nyugodtan adósodhatnak tovább. Tessék megnézni mennyi lett az államadósságuk mire a botrány kipattant: Több száz milliárd EUR, amivel szemben az égvilágon semmi sem áll, nemhogy tartalék, de ténylegesen ebből létrehozott állami tulajdon, vállalat sem. Vagyis ezt smán felélték. Osszad le ezt a hatalmas összeget éves szintre és máris láthatod, hogy évente minimum 20-50 milliárd(!) EUR-t éltek fel! Persze, hogy kialakult egy jólét és egy arra alapított hatalmas hitelpiramis, csakhogy azt kell, és azt érdemes meglátnod, hogy ennek a piramisnak az inputja egyszerűen az évről-évre növekvő hitelfelvétel volt, mert ez tartotta életben, ez növelte annak a méretét.

Tehát:

- a növekvő hitelállomány egy része a régieket refinanszírozta,

- a növekvő hitelállomány egy részét felélve jól működő gazdaságnak mutatták be az országot, jólétet mutattak, holott gazdaság már nem is volt, mert arra semmi szükség nem volt, gyakorlatilag átálltak a mindent importálnakra a görögök, hiszen olcsóbb volt az import, mint a belföldi termelés. Márpedig liberálboslevikul ez annyit tesz, hogy a belföldi termelés versenyképtelen, gazdaságtalan, tehát pusztulnia kell. Nincs is mára semmijük.

Abban a pillanatban tehát, amikor a fenti piramisból kihúzod a dugót, akkor az kényszerűen össze fog dőlni, egyszerűen azért, mert nem lesz ami fenntartsa.

NAMÁRMOST, és most kapaszkodj: Az egyetlen lehetőség arra, hogy Görögország ne drámaian essen össze, ne azonnal bukjon hatalmasat, az az lett volna, ha megmarad az adóssága, DE mondjuk 20 évre beszűntetheti az adósság hozamkifizetését ÉS megkapnak még annyi hitelt szép csökkenő ütemben, amellyel az életszínvonalat LASSAN csökkenthetik oda, amit a saját gazdasági fejlettségük és tényleges értéknövelésük megengedhetővé tesz a számukra.

Vagyis, abban a pillanatban, ahogy arra kötelezték őket, hogy nem csak a hozamot, hanem az ALAPOT IS törleszteni kezdjék, azzal halálra ítélték őket, mert ezt a drámai változást lehetetlen volt normálisan levezényelni, ugyanis ezt nem lehet megcsinálni. Impossible mission. Csak gondolj bele:

- Egyszer azzal, hogy nem kapnak újabb MAGASABB hitelt évről-évre, már azzal nagyot zuhant volna az életszínvonal, hiszen addig ez volt a legnagyobb "iparága" és "pénzügyi hasznot" biztosító része az országnak,

- Azzal, hogy a nem kapnak TÖBB hitelt évről-évre, azzal valójában tényleges adósságszolgálatot írnak elő az országnak, hiszen eddig valójában nem törlesztettek soha, most meg muszáj törleszteni a kamatokat, mert már nem kapnak rá hitelt,

- És végül azzal, hogy még a nettó adósságot is törleszteniük kell,

azzal minimum a bibliai tíz csapást mérték rá az országra, hiszen egy ország, amely eddig SOHA nem fizetett törlesztést a tényleges gazdaságából származó bevételéből a hitelei után, az sokként fogja megélni azt, hogy hirtelen nemhogy az életszínvonal fenntartására nincs pénze, hanem nincs pénze a gazdaságba befolyatott pénzekre, és végső soron drámaian magas összeget kell kifizetnie adósságszolgálatra a korábbi semmi helyett.

Magyarán szólva, hiába volt eddig bármekkora is a görög GDP és bármekkora az adósságuk, valójában úgy életek, hogy a bevételeiket ÉS az új hitelek ott maradt adótartalmát is FELÉLTÉK, de egyebekben nem volt kötelezettségük. Tehát tökéletesen mindegy, hogy mennyi az adósság, mennyi rá a hozam, a piramis fenntartásához elegendő az, HA MINDEN ÉVBEN ANNYIVAL TÖBB ÚJ HITELT TUDNAK FELVENNI, mint amennyi az adósságszolgálat az adott évben.

Vagyis ebben a kontextusban már kezd érthetővé válni a "hit és a bizalom", a liberálbolsevik közgazdaságtan addig marad fenn, amig valakinek cui prodestjében áll az, hogy számolatlanul tolja oda a pénzt, akárcsak a gazdának, aki számolatlanul tömi a libát, vagy hízlalja a disznót, hogy levágja, amikor eléri a vágósúlyt.

Ez Görögország esetében eljött. A játék lényege pedig az, hogy az eddigi magánadósoknak az volt az érdeke, hogy Görögország maradjon így, ""növekedjen"", mert akkor a pénzük papíron meg van, és minden évben jön rá a hozam. Eszük ágában nem lett volna bedönteni. Csakhogy egy idő után ők már nem képesek finanszírozni, mert nincs olyan mennyiségű pénz, főleg, ha rendszerszinten előre megfontolt szándékkal kivonják azt a piacról - vagyis hirtelen elkezd Görögország problémába kerülni, mert nem tudja a piramist fenntartani. Ekkor megjelennek a "megmentők", akik hirtelen átváltják a "látszólag drága" hiteleket "olcsó hitelekre", viszont elvárják, hogy azt törlesszék is vissza az alapokkal együtt. GYORSAN.

Ez viszont természetesen lehetetlen, hiszen azzal, hogy nem növekedhet az adósságuk, azzal pont kinyírták az úgynevezett gazdaságuk legfőbb adó és pénztermelő szektorát, ami annyit tesz, hogy eleve komoly gondba kerül az ország, azzal pedig, hogy törlessze az adósságot is, azzal már teljesen lehetetlen helyzetbe, hiszen a gazdaság pénzügyi inputjának megszűntetésével lehetetlen annak a fennmaradása, az csak összeomlani tud egészen az alapjáig.

Egyszerűen itt látszik az, hogy nem az a lényeg, hogy mennyi az államadósság, meg a hozam, hanem az, hogy az a költségvetéshez képest mekkora tétel. És itt pontosan az látható, hogy például Magyarország esetében lényegében véve MINDEGY(!) hogy mennyi az adósságszolgálat, mert annyira kis tételt tesz ki az adóbevételeken kívül, hogy még annak a duplázása sem tudná az országot bedönteni, pláne most, amikor már szufficites minden szempontból a költségvetés, ha az inflációt is figyelembevesszük.

Ha tehát jobban megnézed, akkor ordít az, hogy valójában mi vagyunk azok, akik pontosan azt csinálják és úgy, ahogy Görögországtól elvárták volna, ennek ellenére általában errefelé nem szokták ezt szeretni és akarják bevezettetni ugyanazt a terrort, ami az összeomláshoz vezet. ÍGY KELL EZT NÉZNI.

"Hit és bizalom" csak úgy értelmezhető a liberálbolsevik közgazdaságtanban, hogy aki NÖVEKVŐ HITELBŐL AKAR JÓLÉTET, AZ FEKÜDJÖN LE A LIBERÁLBOLSEVIKOKNAK ÉS ADJA EL AZ ORSZÁGÁT. Köszönöm, nem kérek belőle, látom a PIIGS-et, lassan a maradék nyugat európai országot, akik felültek ennek, én örülök annak, hogy mi nem megyünk bele ebbe.

Azaz, én örülök annak, hogy nálunk most már nem a "hit és bizalomra" építenek, hanem a "számokra és tényekre", valamint arra, hogy nem a növekvő uzsorából akarunk jólétet hazudni, hanem azon a színvonalon akarunk élni, amit megengedhetünk magunknak, mert hosszú távon egy ország csak akkor maradhat fenn, ha a "hit és a bizalom" az országgal, és nem idegen érdekekkel kapcsolatban értendő.

Amikor magától értetődően a HAZÁBAN való hitet és bizalmat fogja jelenteni, újra és immár véglegesen.

Mert nincs más. Egy ország nem számíthat másokra, nem adhatja sem ki, sem el magát, nem építhet arra, hogy ha jó fiú, hű kiszolgáló csinovnyik lesz, akkor majd a hatalomban tartják a politikai elitet új hitelekkel, még nagyobb hitelekkel mert nem lehet így élni, csak ideig-óráig, illetve addig, amig az imperialista világrend talál újabb kizsákmányolható területet, ahonnan a beáramló zsákmány finanszírozza a pocsékoló életmódot. Azzal, hogy Kína beintett a világnak, ennek az esélye is elmúlt, hiszen kár Indiával, meg Afrikával kapálózni, ott nincs akkora forrás és vagyon, amivel az Imperialista világ kirabláson alapuló életszínvonala fenntartható lenne.

Jól látható az, hogy az USA hanyatlása során nem válogat az eszközökben, a teljes tárházát rászabadítja mindenkire aki ellenáll a szabadrablásnak (szabad piac, Transparency interfosional, Imperial Monetary Force), és akár Európa utolsó csepp vérét is kiszívják, csak hogy a császár (elnök) hatalma töretlen legyen, a birodalom határai pedig sérthetetlenek.

Most nem elég a pénzt kinyomtatni, most bizony sürgősen be kell szipkázni az értéket - ez látható Görögországban.

Görögország ugyanis menthetetlen, hiszen az életszínvonalának fenntartása lehetetlen, ugyanis saját iparral, tényleges gazdasággal gyakorlatilag nem rendelkezik, ennek megfelelően ugyan miből tudnának adót fizetni? Ahogy még nagyobb az elvonás az két oldalról is nyírja a még megmaradt cégeket: Egyszer, mert a dúrván megemelt adók miatt romlik a működőképességük, egyszer azért, mert azzal, hogy a lakosságtól eltűnik a bevételi forrásuk (újabb hitelek). Innentől eleve képtelenség tőlük adófizetét elvárni.

Magyarán szólva, nem az a baj, hogy a görögök nem fizetnek adót, hanem az, hogy eddig amit fizettek, azt is mindig ÚJABB HITELEKBŐL fizették minden szinten, mind állami, mind magán, mind céges vonalon, ami bizony annyit tesz, hogy ha nincs újabb hitel, akkor valójában egy CSÖKKENTETT ADÓFIZETÉS is TÉNYLEGES adófizetéssé vált volna, és már az is drámai életszínvonal csökkenésben manifesztálódott volna.

Naszóval, remélem így, kifejtve világos, hogy mi a baj Görogországban: Olyan pályára tették, amiből lehetetlen a kijövetel és a vége csak Görögország vagyonának, avagy területének a felosztása lehet, esetleg annak hagyása, hogy hosszú és fájdalmas agóniába, vagy Jugoszlávia szerű kezelhetetlen háborúba sodródjon, ami csúnyán problémás a jószomszédi Törökország igényei miatt, és akkor most Ciprusról nem is beszélnék.

Egyszerűen akkora a baj, hogy hihetetlen, és tudható, hogy nem megoldani akarják, hanem eszkalálni, hiszen minden eszközt az utóbbi érdekében vetnek be, és semmit sem tesznek az előbbiért. Namármost ha ezt valaki képes megérteni, akkor szerintem azt is megérti, hogy miért nem szabad az idegen és internacionalista liberálboslevikokra hallgatni - mert abból csak ez lehet. Azt is meg fogja érteni, hogy vagy komplett idióták ülnek ott, akik tényleg semmit sem értenek az egész VALÓS gazdaságtanból, vagy olyanok, akik nagyon is értik.

De bármelyik is az, az ilyenektől származó "hittől és bizalomtól" úgy kell menekülni, mint ahogy az ördög menekülne a szenteltvíz elől. És innentől lesz teljességgel érthetetlen az, aki mégis az ezekben való hitet és ezeknek való megfelelést akarja propagálni, hogy anélkül nincs élet. Pedig csak anélkül van.

Namármost innentől kezdve azt hiszem érthető, hogy mennyire belement a fejetekbe a hülyeség a bankrendszerrel, meg a kölcsönnel kapcsolatban, mert folyamatosan mantrázzátok fel, hogy a rendszer csak akkor működik, ha a bankrendszer évről évre jobban működik holott nyilvánvaló, hogy ez egy az egyben azt jelenti, hogy akkor tartható fenn a liberálbolsevik gazdaság, ha EGYRE TÖBB PÉNZ, azaz EGYRE TÖBB ADÓSSÁG kerül bele, mert akkor fedi el az ellenérték nélküli többletpén azt, hogy nincs mögötte semmi, legkevésbé gazdaság, avagy kitermelhetőség, más szavakkal a visszafizetés lehetősége sem.

Görögországban sem az a baj, hogy nincs hitel: Üssed fel a görög bankok mai kínálatát, olcsóbban van hitel, mint nálunk. Csak tudod mi a baj? Az, hogy azokat VISSZA KELLENE FIZETNI, az viszont nagyon drága, ahhoz termelni, értéket előállítani kellene. Ezek nem azok a hitelek, amik a "hiten és bizalmon", azaz a liberálbolsevikoknak való feltétlen behódoláson alapulnak, hanem a normál banki hitelek.

Magyarán szólva a bankok ott is hiteleznének, csak azt nem tudnák finanszírozni - ezzel szemben a liberálbolsevikok kiszolgálói már nem adnak felélésére pénzt, mert most már vissza kell hívniuk azt, mert gondban van a birodalom, nem tudja a katonai (pénzpiac és fegyveres) erejét sem fenntartani, az pedig az álmoskönyvek szerint mindig egy birodalom hanyatlását jelenti.

Magyarán:

"Hitre és bizalomra szükség van a bankrendszer működéséhez ahhoz, hogy kölcsön adj a barátodnak, ahhoz, hogy új tudás megszerzésébe kezdj és ahhoz, hogy családot alapits."

Látod mekkora hazug és tróger mocskos ideológia az uzsormaffia és a liberálbolsevizmus? A bankrendszert a barátok, tudás és család közé illesztette. Nem: Isten, Haza, család, olvassad el mit írtál, ELSŐ HELYEN A BANK áll a másodikon a KÖLCSÖN. Döbbenet. Isten és a Haza helyét is átadod a banknak és az uzsorának. Húzzad ki az egészből a bankot és máris érthető lesz a mondatod és pont a lényeget láthatod: AKKOR lesz hited és bizalmad, ha Istenben, a családban bízol ÚGY ÉLSZ, HOGY NE KELLJEN KÖLCSÖNT FELVENNED, tanulj és a családod legyen a legfontosabb, hogy annak ne terhekkel kelljen állandóan szembenéznie.

Annyira belelovaltad abba magad és annyira belelovaltátok magatokat ebbe a liberálboslevik hazugságba, hogy már elképzelni sem tudjátok, hogy adósság nélkül is van élet, nem mellesleg még jobb is, mint az adóssággal teli. Mert az adóssággal teli és az anélküli között van egy apró különbség, az, hogy az adóssággal teliben bizonyosan nincs az, ami az adósság nélküliben lehetséges, az adósságnélküli akár szeretettel is lehet teli.

"A Hit és a Bizalom olyan alapvető erények a társadalom működésében, hogy érvelni sem szükséges mellette."

Természetesen. Hinni Istenben kell, bízni magunkban, a családban és az országban, A SAJÁT ERŐNKBEN. Aki ezek helyére mást állít, az azt sem tudja, hogy mit beszél.

"Azon lehet vitatkozni, hogy ki pontosan mit is ért alatta."

Nem, nem lehet rajta vitatkozni. Csak sajnos te még mindig szeretnél azon, hogy az Istent, Hazát, Családot ki lehet váltani a pénzzel, uzsorával, bankokkal és az ezekben való feltétlen és vak hittel, akár mindent lerombolva ezek tombolása és egyeduralma érdekében.

"Azon is lehet vitatkozni, hogy meddig egészséges hitellel tuningolni a gazdaságot."

Pontosan SEMEDDIG. Mert a hitelt vissza kell fizetni. Ha egy gazdaság egészséges és növekedésre képes, akkor mindig lesz ehhez hitel, hiszen a hitelezés ma sem gond Magyarországon - csak nincs kit hitelezni. Innentől ezt összekeverni a felélésre benyomott pénzekkel mesterségesen létrejött kiszolgáló gazdaságot igen dúrva liberálbolsevik hazugság, amelynek a lényege az, hogy a FOGYASZTÁS ÉRTÉK, vagyis hogy a fogyasztás növekedése nem egy egészséges következménye egy gazdasági növekedésnek, hanem hogy maga a fogyasztás növelés A gazdasági növekedés. Csak nézzed meg Görögországot. Olyan művészi és magas szintre fejlesztették a fogyasztást, hogy már szinte csak abból éltek, ahogy fogyasztottak. Ahogy ezt elveszik már össze is dőlnek.

Pontosan az látszik, hogy amig vakon hittek és bíztak az uzsormaffia liberálbolsevik gazdaságtanában, addig éltek látszólag jól (aminek a hitét te is terjeszteni próbálod, hogy bízni kell ennek ellenére is bennük, sőt, most kell csak igazán és még jobban, hogy ne így legyen... no comment), amig be nem dőltek. Milyen szép magyar népmese is ez:

"És a kisgömböcgörögök boldogan növekedtek évről évre, mig ki nem pukkantak. Ha az uzsormaffia tovább hízlalta volna, az én mesém is tovább tartott volna."

"/Kieg.: Értelmezésem szerint Görögországban a Hit és a Bizalom elsősorban a társadalmi közmegegyezés hiánya arról, hogy mit is kellene tenni...mely probléma Magyarországot is igen erősen érinti/"

Nem akarod érteni sajnos.

A görög társadalom ebben a játszmában NEM JÁTSZIK, ők azok, akiket most ki fognak fosztani, egyszerűen azért, mert nincs más tulajdona, vagyona, bevétele az államnak. AZZAL, hogy adósságot KELL törleszteni, olyan mennyiségű pénzt kell előteremteni, amely csak a vagyon (állami+magán) felélésével lehetséges, amelynek az értéke ráadásul ilyen időszakban (mint mindig) """mit ád az Isten véletlenül éppen a padlón van""". Hát nem érdekes játék az ilyesmi?

Tényleg nem ismerős 1989 Magyarország és a "fizetésképtelenség"? Ugyanezt játsszák el mindig és mindenkivel aki olyan hülye, hogy bekajálja a "van igyen pénz és munka néküli jólét" mézes-mázas maszlagját.

Görögország egy esetben lenne menthető.

Akkor, ha nem leírnák az adósságát, hanem befagyasztanák azt (100%-ban), és évről évre 2%-al engednék azt növekedni mondjuk öt évig, ahonnan kezdve szépen folyamatosan 3%-al csökkentenék évente 15 évig, hacsak nem következik be olyan változás, amely lehetővé tenné az ennél enyhébb leeresztési ütemet.

Magyarán csak azzal lenne menthető Görögország, ha egyelőre tovább növelnék az ott lévő pénzt, hogy a gazdaság, a lakosság és az állam "akklimatizálódni tudjon" a kifosztáshoz, és erre valamennyire fel tudjon készülni. Azzal, hogy egyszerre akarják kifosztani, teljességgel lehetetlenné vált az, hogy bármit is csináljanak, hiszen a görög VALÓS adatokon nyugvó GDP-ből származó profit nem lehet elegendő ahhoz, hogy egyáltalán az adósságszolgálatot kifizessék, nemhogy még az alapot is törlesszék.

Tudod ez milyen? Olyan, mintha Görögország egy auto lenne az NCAP tesztpályáján, a próbababák pedig a görög lakosság, és ezt a liberálboslevikok elindították volna pár évtizede a fal felé azzal, hogy majd jól megállítják, ha túl közel lennének. Most a fal előtt egy méterrel járnak és akkor most kiszólnak a próbafülkéből a bábuk fejhallgatójára, hogy: "és akkor most demokratikusan döntsétek el, hogy mit csináljatok én kiengedtem a féket, minden rátok van bízva!"

Na ilyen ez, amit művelnek.

És ezért nem értem, hogy ezen mit nem lehet látni, avagy érteni és hogy lehet még mindig ilyen fanatikus hittel bízni abban a rendszerben, amely mindent és mindenkit minimum nyomorbadönt, akit megérint. Tudod, olyan ez mint a halál. Csak rálehell, és már vége is van még akkor is, ha erre akkor még nem jön rá.

Te pedig azt hirdeted, hogy a halál az élet. Nem. A halál ebben a kontextusban az a halál, amiből nem születik új élet.

Na ezért lépek én fel mindig és mindenhol ez ellen a világtörténelemben példátlanul destruktív ideológiával szemben. Ha majd ezt egyszer az emberek általánosan felfogják, akkor hidd meg nekem, szépen oda fog ez kerülni a sztálinizmus és a nácizmus ELÉ a destruktív ideológiák élére, aminek a tagadását bűncselekménynek fogják nyilvánítani és amely áldozatainak emléktábálákat fognak avatni.

Végső soron könnyű a választás, ha a józan eszedre hallgatsz, mert csak két teológia van:

"Mások, bankok, uzsora, kiszolgálás"

"Magad, Isten, Haza, Család"