Regisztráció Elfelejtett jelszó

Európai Unió

Sinkó Ottó

#1499470 Koffein

„Európa vesztésre áll versenyképességi szempontból, ami különösen rossz hír annak tükrében, hogy Magyarország gazdasága ezer szállal az öreg kontinenshez van kötve. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy saját erőből is egyre kisebb növekedésre képes a magyar gazdaság, kedvezőtlenebb dekonjunktúrális helyzetben az egyensúlytalanságot kockáztató magasnyomású gazdaság felé indultunk el” – mondta a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója.

Az elmúlt években egyre inkább láthatóvá vált, hogy az európai gazdaság versenyképességi lemaradása növekszik, főképp az innovatív iparágakban van a gond

– mondta Sinkó Ottó. A világ legértékesebb high tech cégei közt nincs, vagy alig van már európai. Az EU nem tartja a lépést a jövő kulcságazataiba való befektetésben, fejlesztésben, beruházásban. Az integrált áramkörök, chipek gyártásában például továbbra is a világban mások messze megelőztek.

Szerinte Európának mielőbb a saját lábára kellene állnia. A Financial Times szerint 30 éve Európa részesedése 40%-hoz közeli volt a félvezető gyártásban, ez mára 10% körülire csökkent. Miközben ambiciózus tervek szóban elhangzanak, eddig valójában nem sok történt, az egyetlen számottevő európai cég az ASML. Különösen nagy a kontraszt, ha az USA ezen a területen utóbb megtett lépéseit vizsgáljuk az iparágban – fogalmazott Sinkó.

„Az elektromos autózásban, e-mobilitásban is le vagyunk maradva, az eddig az EU ékességének számító autóipar leragadt a robbanó motoroknál. Még nem lehet tudni, hogy melyik technológia lesz a befutó, a teljesen elektromos járművek és a hibridek mellett is szólnak érvek, de a közös bennük az, hogy bármelyik is nyer, Európa nem fog profitálni belőle” – fejtegette.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240410/sinko-o...

EU-s mezőgazdasági politika vagy amit akartok:

#1499081 TrendMan Előzmény: #1499076

Aki a lényegre szeretne koncentrálni, a beszélgetés 50-70. perce között ajánlom, mindenképpen érdemes meghallgatni.

dark trading most?

#1498924 TrendMan

Hiba csúszott az új uniós jogszabályba, másfél évig korlátlan dark trading jöhet

Az érintett jogszabály a Brexit után kialakult uniós részvénykereskedelmi helyzetet kívánta kezelni, viszont annak hibás megfogalmazása miatt potenciálisan korlátlan kereskedési lehetőség nyílt meg olyan területeken, amelyeket az EU korábban igyekezett szabályozni. Ezek a zártkörű kereskedési platformok, vagy úgynevezett dark poolok lehetővé teszik a befektetők számára, hogy nagy mennyiségű részvényt cseréljenek anélkül, hogy ez befolyásolná a piaci árakat vagy láthatóvá válna.

Az új szabályok célja az EU tőkepiacainak versenyképességének növelése volt, tekintettel a csökkenő kereskedési volumenre és a tőzsdei bevezetések hiányára. Az egyszerűsített rendszer szerint Brüsszel 7%-os felső határ bevezetését tervezi egy adott vállalat részvényeinek dark trading keretében végzett kereskedésére, ami felváltja azt a bonyolultabb rendszert, amely korábban két felső határ alkalmazását írta elő. A jogszabályt várhatóan áprilisban véglegesítik, míg

A változtatások várhatóan 2025 végén lépnek életbe, ami egy 18 hónapos időszakot hagy nyitva a dark poolokban való korlátlan kereskedésre.

Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság megerősítette ezt az információt és jelezte, hogy további útmutatást fog nyújtani az új szabályokkal kapcsolatban még a hatályba lépésük előtt. Ha addig nem történik változás, a befektetők másfél évig korlátlan mennyiségben kereskedhetnek a dark poolokban.

A dark poolok népszerűségét az magyarázza, hogy lehetőség biztosítanak nagyobb részvénycsomagok mozgatására anélkül, hogy ez befolyásolná a piaci árakat vagy nyilvánosságra kerülne. Egy informált forrás szerint az uniós szabályozást tévesen fogalmazták meg, ami véletlenül vagy szándékosan eltörölte a korábbi felső korlátokat.

A dark trading jellemzően nagy bankok által üzemeltetett platformokon zajlik és ellentmondásosnak tekinthető, mivel kevésbé átláthatóvá teszi a piacot. Az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépést követően enyhítette saját dark tradingra vonatkozó szabályait.