Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Jóléti állam vagyunk :-)

#665577 lagwagoner

http://www.mfor.hu/cikkek/3_8_szazalekkal_nott_hazank_penzugyi_vagyona_tavaly.html

"Az Allianz jelentése három csoportba sorolja a magánszemélyeket. A "vagyoni alsó osztályba" azok a magánszemélyek tartoznak, akiknek nettó pénzeszközállománya 4900 eurós küszöbérték alatt van, a középosztály tagjai 4900 és 29 200 euró közötti vagyonnal rendelkeznek, a "vagyoni felső osztály" tagjainak 29 200 euró feletti vagyona van."

ki tesz tehetőssé?

#663240 lagwagoner

http://kiszamolo.hu/gondolatok-a-munkarol-es-a-penzrol/#more-96994

"Afrikai értelmiségiek kérik a nyugati kormányokat, hogy állítsák le a segélyezést, mert generációk óta lefagyott az élet az országukban. Minden ember csak arra vár 30-40 éve, hogy jöjjön az újabb segély, senki nem hajlandó semmit tenni azért, hogy élhetőbb legyen az ország. Ha nem lenne segély, kénytelenek lennének megoldásokat találni és végre felvirágozhatna az ország, fejlődés és nem évtizedes vegetálás lenne az eredmény. "

Re: nincs cím

#663223 lagwagoner Előzmény: #663198

Friderikusz vendége lesz az ATV-n, amúgy volt pár részlet, nem pontosan idézve:

"Nem értek a számítástechnikához, de ha értettem volna száz ponton elakadtam volna és nem itt tartanék"

"Sokszor kollégáim azt hiszik, hogy tudom mit kell tenni, pedig sokszor én sem tudom a kimenetelt, de egy vezető attól vezető, hogy menjen haladjon"

És mára még egy cikk: …

#663198

És mára még egy cikk:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/privat_bank/megdicserte_a_magyar_adorendszert_a_pornomilliardos.4.189454.html

"Megdicsérte a magyar adórendszert a pornómilliárdos"

De nem ez a lényeg, hanem ez:

"- abszolút nem ért egyébként a számítástechnikához, a kezdetek óta kihagyja a számítógépleckéket"

Ezt mondjuk példának okáért el sem tudtam volna képzelni. Viszont azt, hogy akkor honnan volt pénze a livejasmin-re:

"megemlítette az autókereskedést, ebből 1995-1996-ban havi 1 millió forintot is megkeresett"

Az akkoriban irdatlan nagy pénz volt, de ahogy szoktam egyébként emlegetni, valójában infláció ide, vagy oda, gazdasági növekedés ide, vagy oda, de bizony akkoriban könnyebb volt ilyen lehetőségekhez jutni, mint manapság, vagy akár 2006-ban a példa kedvért, amikor "jobban éltünk mint négy éve".

Nos barátaim, felebaráta…

#663117

Nos barátaim, felebarátaim, emberek és ti többiek, imhol van azon cikk, amely gyakorlatilag ugyanazt írja, mit én szoktam vala ebben a kérdéskörben írni. Érdemes elolvasni, én csak szemezgetni fogok belőle.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/corpfin/ide_tenyleg_csak_a_kivaltsagosok_juthatnak_be.4.189420.html

"Ide tényleg csak a kiváltságosok juthatnak be"

Egészen pontosan, itt vagyon az leírva, hogy az, hogy valaki okos, az nem jelent semmit, igenis az induló szituáció az esetek döntő többségében predesztinál, illetve valójában minden esetben az adott személyre szóló lehetőség felismerése jelentette a siker titkát.

"Egy friss elemzés szerint az amerikai modellben sem tud mindenki érvényesülni, egy kezdő vállalkozónál a tehetség önmagában nem elegendő, a sikerhez még nagyon sok tényező szükséges."

Aki AT elemzéseit olvasgatni szokta, azok számára ebben semmi friss nem lehet, mert ez teljességgel nyilvánvaló, lásd:

"A Reuters gyűjtése szerint a kockázati tőke befektetők a Szilícium-völgyben olyan cégekbe vásároltak be, amelyeknek az alapítója vagy neves egyetemre járt, vagy híres technológiai cégnél dolgozott vagy megfelelő kapcsolatokkal rendelkezett. Egy "külsős" számára az érvényesülés nagyon nehéz"

Aki benn van a buliban, annak előnye van. Kéretik ebből nem zsidózást csinálni, mert ez pont nem arról szól, ez csak az ostoba emberek félreértése a szituációval kapcsolatban még akkor is, ha számszerűen, vagy rendszerszinten van abban valami, hogy az ő ILYEN tekintetben meglévő összetartásuk ebben nagy előnyt jelent. Ez azoban természetesen ilyen, ezt mások is megtehetnék, csak másoknál még ILYEN esetben is erősebb az individualizmus, mint az összefogási igény.

És azért kell ezt magukban táplálni, hogy hagyják magukat a demagóg internáci marxista terrorista megvezetni, azaz azzal, hogy:

"Sokan úgy képzelik, hogy a kaliforniai Szilícium-völgy az a hely, ahol a tehetségesek bekerülhetnek a legnagyobbak közé, tekintet nélkül társadalmi osztályra, iskolai végzettségre, fajra, nemzetiségre, vagy bármilyen egyéb tényezőre."

Pedig ahogy AT már mióta írja (és mennyi internáci marxista terrorista szimpatizáns próbált állandóan belekötni ebbe is öncélúan):

"Sajnálatos módon, ha a dolgok mögé nézünk és tüzetesebben is megvizsgáljuk a kinti sikeres vállalkozók hátterét, akkor azt találjuk, hogy ugyanazok a tényezők szükségesek ahhoz, hogy a startup világban sikeresek legyünk, mint bármely más elit álláshoz. Egy rangos egyetemi végzettség, a sikeres vállalkozói háttér vagy éppen a személyes kapcsolatok legalább annyira fontosak a sikerhez, mint egy korszakalkotó ötlet."

Mint írtam, korszakalkotó ötlettel tele van a padlás. Azzal, hogy lehetőséged legyen a megvalósításra, azzal már nagyon nincs. Ezért fontos az, hogy a korszakalkotó ötlet CSAK ILYEN közegben tud megfoganni és szárba szökkenni, ezért fontos meglátni mindenkinek A SAJÁT LEHETŐSÉGÉT, mert mindenkinek van, ha tényleg figyel saját magára - a szó jó értelmében - és felismeri a lehetőségét.

Mert valójában nem az ötletet kell felismerni, HANEM A LEHETŐSÉGET. És valójában az esetek többségében a lehetőséghez kell megteremteni az ötletet - és nem fordítva!

"Pontosan ezt az utóbbi tételt erősíti meg a Reuters gyűjtése is, amely 5 felkapott Szilícium-völgyi befektető (Accel, Andreessen Horowitz, Benchmark, Greylock, Sequoia) 2011-2013 első féléve közötti befektetéseit vizsgálta meg. Összesen 88 startup céget találtak, amely az öt cég valamelyikétől első körös kockázati tőke finanszírozást kapott. Ezekből 70-et olyan emberek alapítottak, amelyek tipikus Szilícium-völgyi vállalkozónak számítanak. A cégek döntő többségének az alapítója vagy egy nagy technológiai cégnél vagy egy ehhez köthető kisebb cégnél vezető beosztásban dolgozott, már korábban egy sikeres cégfelépítésben részt vett, vagy a három ismertebb egyetem (Stanford, Harvard, MIT) egyikére járt."

És ahogy szoktam emlegetni:

"Persze találunk példát arra is, amikor egy "kívülálló" nagy sikert arat, ahogy például az Oracle társalapítója, Larry Ellison és az Apple társalapítója, Steve Jobs is itt említhető meg, viszont ezek az esetek ritkaságszámba mennek."

Például Jobs esetében sem igaz az, hogy ne lett volna komoly induló környezete, de most érdemes ebben a kontextusban arra gondolni, hogy bár ilyenből azért sok van Amerikában - Magyarországon szinte elérhetetlen ez a fajta indulókörnyezet is. Ha tehát ilyen feltételekkel arrafelé ritkaságszámba megy az igazán nagy érvényesülés, akkor ez felőlünk nézve a lehetetlen kategóriába mutat.

Talán nem is véletlen, hogy a magyar TOP100 nagy része egyszerűen a rendszerváltáskor lopta össze magát, VAGY az előző rendszer kapcsolati hálóján mozgott fel - esetleg mindezekkel élve.

Ha úgy tetszik:

"Az is igaz viszont, hogy még a kapcsolatok önmagukban nem jelentenek sokat, szükség van a finanszírozás elnyeréséhez ahhoz is, hogy tehetségesek legyünk, jó diplománk legyen, vagy legalább egy jó munkánk egy sokak által ismert vállalatnál."

Nagyon fontos a háttér és a háttér nélkül, ellenőrizhetetlen adatokkal, ellenőrizhetetlen múlttal semmire sem fogsz jutni.

Ha viszont van már rendes felépített múltad, akkor ez is előfordulhat, ha már dolgozol és csinálod amit csinálsz, hogy:

"A kockázati tőkések gyakorta olyan cégekbe fektetnek be, amelyet ők nem is ismernek, vagy nem érkezett hozzájuk közvetlen megkeresés, viszont az ismerőseiktől, barátaiktól hallottak egy ötletről. A Sequoia partnere, Mike Moritz elmondta, hogy az élelmiszer-szállításra specializálódott Instacart-ba azért szálltak be, mert egy barátjának a barátja mesélt a cégről, és miután megismerték az alapítót, úgy találták, hogy nem szabad kihagyni ezt a lehetőséget."

Magyarán szólva, kell a tehetség, a munka, a MEGFELELŐ baráti háló és akkor még akár pénzemberek is megtalálnak. És nem fordítva. Nem a pénzembereket, sikeres embereket kell megpróbálni majmolni, mert abból semmi sem lesz, amiből lehet, az az egyéniség, az ötlet, a szorgalmas munka, amiben más is fantáziát lát és be is fektet az ötletedbe, vagyis beléd. Ha pedig ezzel élni tudsz, akkor bármi lehet belőled.

Ha viszont ez nincs, akkor felesleges másolgatni, másokat nézegetni, mert az úgysem vezet sehová, nem azokkal kell hasonulni akinek már van pénze, vagyona és olyan, amilyen mert aki vagyonosodni akar, annak nem olyanná kell válnia, mint akinek ez már sikerült (öltözködés, auto, beszédstílus, egyebek), hanem olyanná kell válnia, hogy felkeltse egy ilyen ember figyelmét.

Aminek az első lépcsője az, hogy magát adja és nem a másikat akarja lemásolni, magát olyannak mutatni, mint amilyen a másik, mert azzal csak nevetségessé teszi magát, és adott esetben még egy ilyen forumon is azonnal lebukik, mert pontosan ezekből látható, hogy semmit sem ért a vagyonosodáshoz és köze nincs hozzá, mert valójában csak meggazdagodni akar, de azt is csak "gyorsban és ügyesben". Vagyis, pontosan semmit sem ért sem az életből, sem az üzletből.

Re: nincs cím

#662438 Előzmény: #662422

Akkoriban még nem jártam itt, de elhiszem, hogy írtál ilyet.

Ugyanakkor szerintem messze túlbecsülöd mind a forumon jelenlévők tőkeerejét, mind azt, hogy ebből valójában mennyivel is tőzsdéznek. Szerintem az itt jelenlévők össz nettó tőzsdei kapitalizációja (tehát ide nem értve a vagyont, bef.alapokat, bankbetéteket, államkötvényeket, satöbbi) a több száz milliót sem éri el.

Én úgy saccolnám, hogy úgy öt-hat ember lehet, akinek a teljes kapitalizációja megüti az 1 milliárdot összességében (egy, vagy ketten a háromszáz milliót is verve egyénileg), de a többiek összvagyona összességében sem éri el a fél milliárdot, ha az adósságokat is beleszámoljuk a vagyonba.

És ha így nézed, akkor máris értheted, hogy miért nem volt "jelentkezés", azért, mert valójában nincs meg az a tőzsdei erő, amivel komolyan lehetne játszani. Ezt pár ember tudná megtenni ha összefogna, és pont EZÉRT nem lehetséges a demokrácia, mert ahogy ez a pár ember összefogna, azonnal megjelenne a hosszú barna csíkot húzó "demokratikus horda", amely pszáf feljelentéssel fenyegetne, meg feljelentgetésekkel, meg bennfenntes kereskedelemmel és társaival és ha még sikeres is lenne az összefogás, akkor végképp mindent megtenne a lúzer csűrhe az ellehetetlenítésükre, valószínűleg viszonylag gyorsan meg is szerveznék a "demokratikus ellenzéket", amely majd rendet tesz és véget vet a manipulációknak.

Vagyis, ezért sem lehet errefelé tanulva, vagy üzletet keresve vagyonosodni, hiszen a többségnek nemhogy vagyona nincs, hanem semmije sincs jó esetben, de rossz esetben valójában az adósságai meghaladják a vagyonát, avagy valójában csak pár millióval tőzsdézget és tulajdonképpen márol holnapra él tényleges vagyon hiányában. Vagy esetleg van vagyona, de azzal nem igazán tud mit kezdeni, arra pedig nincs forgóeszköze, hogy ténylegesen tőzsdézzen és pár százezer forinttal próbálja a keresetét kiegészíteni, vagy éppen kaszinózni egyet a tőzsdén, mert messze van tőle egy kaszinó.

*

Ius murmirandi:

És ha valaki véletlenül erőt merészel mutatni (még csak nem is vezetési vágyat), az máris átmegy az "erőszakos hitlerbe" ebben a szép liberális metroszexuális és phiona le trolllibus féle világban, amiben kizárólag az a demokrácia lehet szép, amiben ők lehetnek kollektíven a diktátorok.

Ők csak azt a diktátort fogadják el és támogatják bármiben elvtelenül, aki szép, csinos, metroszexuális és szemmel láthatóan gerinctelen féreg, aki viszont álművelten és álentellektüell módjára képes beszélni és fennkölten szidalmazza azokat, akik a hozzá hasonló niemandokkal szemben valakik az életben.

Az ilyen emberek egy ilyen élőlényre pénzt, családot, bármit rábíznak, mint egy igazi szektában, mert hinni akarnak a fennkölt és igazságos vezetőben, aki nem akar uralkodni, ezért bármit is mond, azt parancsnak kell tekinteni és ezért el is kell törölni a föld színéről mindent és mindenkit, aki ennek a parancsnak ellent mer mondani, hiszen az nyilvánvalóan nem egyszerűen csak más véleményen van, hanem az maga az antikrisztus, a sátán, a diktátor, aki a demokraták ellensége, hiszen ellentmond a demokraták közös akaratának, az internáci marxista terrorista diktátumoknak.

Re: nincs cím

#662422 Ibiza Előzmény: #662390

ez már volt..a fórum indulása utáni időszakban felvetettem használjuk ki a vásárlóerőnket a Béten...és volt vagy valakinek egy jó ingatlana írtam vegyük meg hasznosítsuk..ha jó lenne a kereső megkeresném de nem szánok rá sok időt.

Itt a fórumtagoknak van szerintem 1mrd forint tőkeereje, ha egy irányba hatna jelentős erőt képviselne.

De amúgy is idealista elképzelés, üzletet nem lehet demokratikusan vinni..és annál több individualista van itt minthogy átadja valakinek a vezetést.

Re: nincs cím

#662390 Előzmény: #662244

Ez pontosan így van Ibiza, ezért is mondtam többek között azt, hogy vajon miért keresnék én errefelé barátokat? Mégis találtam, és többet ér, mint az, hogy valakit "szeretnek" errefelé és "sok barátja" van.

*

Egyébként, manapság sokkal kevesebb az üzleti lehetőség mint korábban, mert még mindig az önzés uralkodik az országban. Én személy szerint jópár üzleti lehetőséggel találkoztam kisebb méretekben is, de azt látom, hogy még mindig mindenki "maga akar meggazdagodni" és "nem másoknak akar pénzt keresni" oszt inkább meg se csinálja az ötletét, vagy belebukik, de nem vesz be az üzletbe másokat, pláne olyat nem, aki még ért is hozzá, mert akkor hülyének érezné magát.

Ha jobban körülnézel, valójában ténylegesen üzlettel foglalkozó embert is alig látsz, a többség pedig komplett hülye bármilyen üzlethez és csak "meggazdagodási tanácsért" jár a forumra, vagy éppen "fröcsögni egy részvényen", esetleg szidni a kormányt, mert az olyan trendi.

Aztán amikor két gazdasági folyamat között kellene bármi kapcsolatot meglátni, amikor jogilag, vagy gondolkodásilag kellene kettőnél több lépést előre látni, akkor már el is véreznek és jön a személyeskedés.

Én rendkívül feltűnőnek és meglepőnek látom azt, hogy ha jól emlékszem, akkor vagy én voltam az egyetlen, aki konkrét üzlettel kapcsolatban bedobott egy ötletet, de valójában inkább csak az megy, hogy "itt is eladni", vagy "itt is bérbeadni" valamit, vagyis hogy "hirdetőfelület" legyen ebből a topicból is.

Én ezt többnyire szemlélem, csak szemlélem, de nem szólok bele, mert ugyebár ordítóan triviális lenne az, hogy itt azért van valamicske pénz, ha lenne üzlet, üzleti lehetőség, akkor pusztán innen be lehetne vonni pénzt egy jól fizető üzletbe, de nem, errefelé SENKI sem dobja be azt, ha van egy üzlete, ami FORRÁSRA szorul, vagy FORRÁSSAL több profitot tudna termelni.

Még egy üzlethelyiség közös hasznosítása, vagy esetleg valamire való felhasználása sem merül fel (no offense, utoljára nem a te üzlethelyiséged volt a téma), vagyis hogy a Plotinusra visszatérjek - még csak egy potom vagyonkezelési cég ötlete sem merül fel, azaz mondjuk az, hogy az itt lévő, egymást szívből utáló emberek leüljenek egymással és megbeszéljék, hogy milyen eszközeik vannak kihasználatlanul és hogy azt hogyan lehetne hasznosítani RENDES PLOTINUS módra vagyonkezeléssel. Mert a személyes szimpátia egy dolog, de az üzlet az üzlet.

És még idáig sem jut el a díszes társaság.

Most mondjuk arról már nem is beszélve, hogy ha az összes ilyen tucat kacatot összedobnánk, mondjuk péládul inclusive a Hathor által anno hirdetett irodaházat és a saját ingatlanokat, akkor akár akkora vagyon is elöjöhetne, amit akár felértékelve, cégbe szervezve a tőzsdére is be lehetne vezetni és ilyen formában pénzhez jutni és hasznosítani az ingatlanvagyont.

Vagy éppen elmesélni, hogy ki milyen szabad kapacitással rendelkezik valahol, mit tud nyújtani, adott esetben Euroman se csak a saját topicába írná be, hogy mivel foglalkozik, csinálni egy országos térképet, amin ez mind rajta van és ebből csinálni egy rendszert, egy vállalkozást.

És nézzed meg Ibiza, pontosan zéró igény van erre.

Mert semmiféle valós vállalkozási hajlam nincs azokban, akik erről értekeznek, akik pedig ténylegesen vállalkoznak, azok meg nem érnek rá erre, mert ha működnek a vállalkozások, akkor alapvetően nem szükséges az új üzleti lehetőségek keresése.

Mert ez a másik valóság Ibiza, az, hogy akinek van egy működő, bejáratott tevékenysége és cége, az az elmúlt években egész nyugodtan tudott működni, mert JELLEMZŐEN nem romlott a gazdasági környezete, sőt, adott esetben meg is erősödhetett a pozíciója, viszont ennek okán arra kell koncentrálnia.

Egy dolog biztos, olyan, hogy "csináljunk üzletet" még abban az értelemben sincs, hogy "hová tegyük az árfolyamot".

Így pedig nehéz vagyonosodni :)

Re: nincs cím

#662339 Előzmény: #662112

"Álljon be a könyvbe és lehet, hogy akkor lesz eladó, csak a teljesült megbízásokra van költség."

És hogy, illetve hová állsz be a könyvekre aznap, amikor még fogalmad sincs az aznapi árról egy T+sok típusú alap esetében? :) Naponta teszel új megbízást és vonod vissza? Ha el akarod adni, akkor biztosan nem a tőzsdén fogsz szórakozni, hanem szólsz az alapkezelőnek, hogy váltsa vissza. Vagy éppen, bemész a netre, oszt visszaváltod - akkor legalább nem lesz belőled kotonos úr, hogy kérdezgessék, hogy "miért váltod vissza" ;)

törölve

#662258 lagwagoner Előzmény: #662244

Igazából senki sem járt, még jópofizni sem. Azonban nem szabad lebecsülni a read-only-sokat sem. Ha hozzáteszel a témához olvassák, ha csak azt hiszed hogy hozzáteszel, akkor érdektelenné válik valóban.

Re: nincs cím

#662244 Ibiza Előzmény: #662117

nem pörög mert nincs rá fogadóképesség..akik oda jártak azok csak dumcsizni jártak..meg jópofizni..arra minek..nem kell mindenáron segíteni..a birkából nem lesz tigris ,)..

sokakból semmi haszon nincs..csak kivenni akarnak a fórumból hozzátenni semmit nem tudnak..egy részük még ahhoz is hüje, hogy ki tudjon venni dolgokat..ezek csak trollkodnak..más nem marad nekik mert nem is értik miről beszélnek emberek..

Re: nincs cím

#662117 lagwagoner Előzmény: #662115

Én csak sodródom az árral :-) Amúgy meg már minden elhangzott! Az általad indított "vagyonos" topic pörög? :-D

jól elvagytok ketten..és…

#662115 Ibiza

jól elvagytok ketten..és semmi szó nem esik vagyonról :)

Re: nincs cím

#662112 lagwagoner Előzmény: #662103

"Ezért írtam, hogy ez úgy működhet, hogy megbízza a Concorde-ot, hogy vegyen a számára, tegye fel a BÉT-re és akkor majd megveszi onnan."

ja, értem. Igazad van :-)

"Ettől még ott hozta, nézzed meg csak a hír fejlécét ;)"

Csak hivatalos oldalakkal foglalkozunk :-) portfolio.hu-nál nem nézek árfolyamot.

"Vagy megveszi a hozamplazán, mert nem akar újabb számlavezetéssel bajlódni ;)"

Az is számla, és valahol alá kell írni. :-) Megszüntetésénél meg ugyanúgy be kell csoszogni. Meg aztán senki nem akar lenni kotonos úr :-DD Elképzelem, ahogy Herr Günthert a 2 millió EUR-s portfoliójáról kérdezgetik a MIFID kitöltésénél:-) Ráadásul csak ezért utazni....

"csak akkor tudja megvenni, ha előtte egyeztet a Concorde-al, megbízást ad ki arra, hogy a Concorde "vegyen" és "kínálja fel eladásra a BÉT"-en."

Álljon be a könyvbe és lehet, hogy akkor lesz eladó, csak a teljesült megbízásokra van költség.

Re: nincs cím

#662103 Előzmény: #662097

"Hülyeség, magyar. Hisz az ISIN száma HU-val kezdődik:"

Ettől még ott hozta, nézzed meg csak a hír fejlécét ;)

"Egész pontosan, ha forgalomba hozatali megbízást ad (ahogy te teszed normál esetben amikor alapot "veszel") az alapkezelőnél. EZT eladhatja a tőzsdén, ahol a meglévő mennyiség forog, igen."

Node erre mondtam, hogy akinek le van kötve a pénze, az ezt nem teheti meg, hiszen éppen arról van szó, hogy nincs erre pénze, mert nem tudja (akarja) kimozdítani a TBSZ-ből. Ezért írtam, hogy ez úgy működhet, hogy megbízza a Concorde-ot, hogy vegyen a számára, tegye fel a BÉT-re és akkor majd megveszi onnan.

Egyébként ki tenné ki a tőzsdére? Kevesebbért nem teszi ki, mint amennyiért vissza lehet váltatni, többért meg minek, hiszen annál kevesebbért bármikor és korlátlanul meg lehet venni. Ez csak az alapkezelőnek éri meg, hogy ezen a módon is tudja értékesíteni az alapot, másnak nem igazán hiszem, hogy ez üzlet lenne.

"De lehet, hogy épp a külföldi nem akar újabb számlavezetéssel bajlódni, bankjánál megveszi a Vakmajom tőzsdés változatát, és kész."

Vagy megveszi a hozamplazán, mert nem akar újabb számlavezetéssel bajlódni ;)

Ugyanakkor éppen azt mondom, hogy a külföldi NEM tudja megvenni a BÉT-en, mert valójában nincs forgalomban egy darab sem az alapból, csak akkor tudja megvenni, ha előtte egyeztet a Concorde-al, megbízást ad ki arra, hogy a Concorde "vegyen" és "kínálja fel eladásra a BÉT"-en.

Re: nincs cím

#662097 lagwagoner Előzmény: #662072

"hogy a "külföldi alapok" között hozza a Portfolio,"

Hülyeség, magyar. Hisz az ISIN száma HU-val kezdődik:

http://bet.hu/magyar_egyeb/dinportl/companyprofile?security=8323

"hogy valójában itt csak a meglévő mennyiség cserélhet gazdát, "

Igen.

"új kibocsájtás nem lehetséges csak akkor, ha azt valaki megveszi."

Egész pontosan, ha forgalomba hozatali megbízást ad (ahogy te teszed normál esetben amikor alapot "veszel") az alapkezelőnél. EZT eladhatja a tőzsdén, ahol a meglévő mennyiség forog, igen.

"hogy mondjuk a Concorde "megveszi" a VM alapot"

Őőőő, nem hinném, hogy van tulajdonában, de elképzelhető, hogy ha van igény rá, venne majd drágábban eladna.

"ez szvsz inkább a külföldi befektetők számára lehet érdekes, hogy ilyen formában is megveheti, de megint szvsz ők meg szintén megvehetik korlátlanul a Concorde-nál."

De lehet, hogy épp a külföldi nem akar újabb számlavezetéssel bajlódni, bankjánál megveszi a Vakmajom tőzsdés változatát, és kész.

Re: nincs cím

#662072 Előzmény: #662064

Igen, az nekem is feltűnt, hogy a "külföldi alapok" között hozza a Portfolio, de ugye az ezzel az igazi bibi, hogy valójában itt csak a meglévő mennyiség cserélhet gazdát, új kibocsájtás nem lehetséges csak akkor, ha azt valaki megveszi.

Ennek alapján az általad leírt módszertan végülis úgy működhet, hogy mondjuk a Concorde "megveszi" a VM alapot, feltolja a tőzsdén eladásra a vevő számára, aki ott meg is veszi. Kicsit nyakatekert dolog, ez szvsz inkább a külföldi befektetők számára lehet érdekes, hogy ilyen formában is megveheti, de megint szvsz ők meg szintén megvehetik korlátlanul a Concorde-nál.

Na mindegy, nem kell nekem mindent érteni, amit leírsz az önmagában reális, de nem hiszem, hogy ezért megérni a tőzsdére bevezetés - már csak annak költségei okán sem, amit éppen a Plotinus kapcsán nézegettünk.

Re: nincs cím

#662064 lagwagoner Előzmény: #662036

Nem: ez ugyanaz az alap.

http://www.bamosz.hu/legfrissebb-adatok

A tőzsdén olyan áron adhatsz vehetsz alapot amennyiért csak akarsz, eltérve a "bamoszos" hivatalos egy jegyre jutó nettó eszközértéktől is. Kérdés, hogy annyiért lesz-e eladó vagy vevő.

http://bet.hu/magyar_egyeb/dinportl/companyprofile?security=8323

Hát eddig egy kötés sem született a bevezetés óta :-)

Ennek ott van értelme szerintem egyszer, hogy példával éljek, ha neked mondjuk a Concorde-nál van ÉP számlád amin van Vakmajom alap. Na most van ismerősöd akinek a K&H-n van pl. TBSZ-e rajta egy csomó pénzzel és venne Vakmajmot de a K&H-nál nem tud venni, mert a bank nem forgalmazza ezt, de a TBSZ-t emiatt nem akarja megbontani, h átmenjen oda ahol forgalmazzák. Megbeszélitek, hogy jó, akkor te eladsz neki amit te az alapkezelőnél vettél, de állja az eladás költségét ő, plusz (ha nem annyira közeli barát) egy kis felárat kérsz, és a költségeken felül kérsz még pl. 1%-ot (vagy akármennyit). Tehát te a tőzsdén (tőzsdei eladási megbízást adva a concordenál, tehát nem visszaváltást az alapkezelőnek) a könyvbe nem a mostani 2,06-os (book value)árfolyammal állsz be mint eladó hanem mondjuk 2,09-cel. Ő is beáll tőzsdei vételi megbízással a K&H-nál 2,09-es árfolyammal és megveszi azt a mennyiséget amit akart vagy amennyit tudott (hisz lehet más is beállt ezzel a limittel), így lesz vakmajma, de mint tőzsdei értékpapír (hisz az alap alapesetben tőzsdén kívüli cucc). Tehát így megveheti az is, akinek a pénzintézete ezt nem forgalmazza. Pl. külföldön is megveheti bárki, nem kell MO-n számlát nyitnia. Ez az előnye ebből a szempontból a tőzsdei jelenlét az alapossal szemben.

Re: nincs cím

#662036 Előzmény: #661664

" "Ez OK, de egy alap szerintem nem lehet egyszerre tőzsdei cikk, amelyet a tőzsde áraz pillanatonként, meg egyszerre egy alap, ami elszámol a BAMOSZ felé és naponta van egy ára az éppen aktuális értéke alapján... :o"

Dehogynem. Lásd Nyilasi. Van egy eszközértékelés és egy tőzsdei ár (adás-vétel alakítja ki) Vagy mint a plotinus :-) "

Na ezen gondolkodtam még egy kicsit: Szóval a Nyilasi alap zárt végű alap és ezért KELL a tőzsdén jelen lennie, hogy adni-venni lehessen az időszak alatt. Ennek megfelelően azonban sem kibocsájtás, sem bevonás nincs ezen időszak alatt, vagyis ALAPKÉNT nem vásárolható meg, csak "részvényként".

Namármost, a VM jelen pillanatban alapként is megvásárolható tudomásom szerint, és tudomásom szerint nem is zárt végű, akkor hogyan lehetne a tőzsdén kereskedni vele? Egyszerre alapként és napi fix áron és egyszerre tőzsdén pillanatnyi áron ez nyilván nem állhat fenn egyszerre. Ezért nem értem a VM féle "tőzsdére menetelt", hogy az mi. Csinált esetleg egy új alapot, ami zárt végű, vagy indított egy új alapot ami részvényként került a tőzsdére bevezetésre?