1041 2012.03.12 17:21 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Rozsdáskilincs

Épp ez a legjobb az egészben a természetben lenni , én is ezt élvezem legjobban testet lelket felüdíti, olyan kb mintha meditálnál egyet, csak néha a halak megzavarnak. Ezért nem is szeretek olyan vizen horgászni ami túl civilizált már. Pl ezek a műanyag tavak telerakják hallal körben betonút stb, jó, hogy a tómedret nem betonozzák már ki. Na ilyen helyeket kerülöm.

1040 2012.03.12 17:19 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Ibiza

Gyerekkoromban kattantam rá én is a pecára, nyaranként sokat voltam falun, patakban horgásztam az volt ám csak az igazi peca, voltak benne szép halak gyerekszemmel főleg, néhány halastóból kerültek bele nagyobb esők után komolyabb jószágok is.

Ívó halakra dobóhálóval ott fogtam én is a fejem, de pl sok helyen most is lehet legálisan horgászni harcsára 80 cm felett ívási időben. Védi a fészkét , megkeresik bokrok alatt stb oda lógatnak vmi ikraevő halat pl sügér azonnal megtámadja, ha megfogják az összes ikra valószínű elpusztul, és ez legális ma is. Betiltanám ha rajtam múlna.

Régi pákász időkben nem tudom , hogy nyomták az ősök ívó halakra rádobták e a dobóhálót. Ha éhesek voltak valószínű, de nekem sem tetszett ez a része a sztorinak. :)

1039 2012.03.12 15:04 KawaBazsy (VIP) Re: nincs cím Címzett: @Rozsdáskilincs

"mi emberek 80-100v még nem nagyon érzünk"

Erre ne alapozz inkább, az áramerősségtől (is) függ, az a másik változó. De majd jön Bendeguz, ő a villanyos mérnök. :-)

1038 2012.03.12 12:55 Rozsdáskilincs (VIP) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

Benned ősi pákász vér lehet. :)"

Ááá dehogy csak szeretem a természetet:-) Abban az időben nem volt, se teszkó, se spektrum:-) Magadnak kellett gondoskodni a szórakoztatásodról.

Ibiza

volt csak leültem és csak néztem..""

Ez még ma is megesik velem csak kimegyek a város szélére űdögéni egy kicsit figyelve az életet. M3 kijárat metrónál, bár az utóbbi években többen vannak arra mint a bosin:-) Magam is írhattam volna ezeket a sorokat. Még damil sem volt, kidobott szúnyoghálót kötözgettük össze.:-) Mégis egy halom halat fogtunk. A mai generáció nem tudja a természetet nem a tv-ben kell keresni, spektrum és társai. Ahogy mondod egy csoda, az ember saját tüskevára. :-)

1037 2012.03.12 12:25 Ibiza (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Rozsdáskilincs

gyerekkoromban levittek falura nyaralni..elvittek az ottani srácok a halastavak túlfolyóira (kanálisok) horgászni.. dugó-libatollas úszóval..sokszor csak gombostű horoggal.. compót kárászt, vörösszárnyút fogtunk meg naphalat,sügeret.. életemben nem horgásztam olyan jókat.. csodálatos volt ott a természet..néha láttunk csukát pontyot úszni.. nagy élmény volt.

Volt egy természetes tó is ami soxáz éves volt..ott pedig kassal halásztunk..kettő húzta a kast a vízben kettő meg kerített ha koppant akkor kivettük..néha hatalmas kecskebéka vagy teknős volt benne.. kis kárászokatr vörösszárnyúakat..és nagy csíkhalakat fogtunk.. a parton megcsináltuk tüzön nyárson..a többit macskának.. a compókat mindig visszaengedtem.. a mai napig is.. nem tudom miért.. kedvenc halam..sajnálom elvinni..

csodálatos idők voltak.. segítettem fejni..malacot nyulat tyukokat etetni szénát gyüjteni.. fél napokat elbóklásztam a mezőn a kanálisok mellett.. volt csak leültem és csak néztem.. láttam az egeret a pockot a vadászó menyétet nyestet.. hogy szövi pók a hálóját..kakukk hogy figyeli ki a poszátát..sikló..

ááá csuda volt..néha ma is átélem ha sikerül elmennem horgászni..tavaly tán egyszer voltam..

X 2012.05.21. 22:07 admin (Rendszer) Hirdetés

.

1036 2012.03.12 12:07 Ibiza (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

természetet értő és szerető ember nem csinál ilyet.. tudja többet árt mint a haszna.. de ezt a pasit ez nem érdekli.. dobóhálóval kiszed minden halat és az ikrákat is szétb@ssza..

Ha szigonnyal kiszedi a nagyokat akkor az rendben..

beszélgettem anno sok juhásszal kondással..akik nagyon értették a természetet..ezek rendszerint rabsickodnak is..magfigyelnek mindent..fészekről nem bántották a fácánt.. a vemhes nyulat.. az ív halakból csak a nagyokat szedték..és csak annyi amennyi kellett saját célra..

1035 2012.03.12 11:02 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Rozsdáskilincs

Korán kezdted a csónaképítést, nem semmi 12 évesen saját erőből, és még működött is. Benned ősi pákász vér lehet. :)

Egyet mi is építettünk 11- 12 éve, még szuperál, de nem lett a legjobb, valószínű nem volt teljesen száraz a fa amit használtunk hozzá, és kicsit csomós is volt nem a legjobb minőség. Nem úgy mint az öreg pákász évekig szárította előtte az anyagot a padláson, nekünk is azt kellett volna. :)

1034 2012.03.12 10:48 Rozsdáskilincs (VIP) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

12 éves körül voltam mikor megépítettem az első csónakomat:-) Magam minden irodalom nélkül, csak úgy megfigyelés alapján. A mocsár élővilágát fedeztem fel vele. Sok időt töltöttem ott. Mikor az osztályfőnököm fülébe jutott, osztályfőnöki órán kirándulni mentünk hogy mindenki megszemlélhesse a remekművet:-) A mocsarat később lecsapolták az emelkedő vízszint veszélyeztette a házakat. Igy ért véget a királykodás:-)

1033 2012.03.12 10:36 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Rozsdáskilincs

Rendszerváltás után sokáig úgy kezelték ezt , hogy megélhetési bűnözés, mint sok minden mást. A gond csak annyi ipari méretekben ment, megy ez.

Egy kiló jobbféle hal 800-2000 Ft. Elég komoly károkat lehet okozni.

Balatonon hálózás amit hallottam olvastam sokszor , hogy nagy divat. Kb 10-15 éve lehetett már olyat olvasni egy éjszaka alatt hálóval 600 kiló süllőt fogtak rabsicok. Az azért durva tétel.

Nekem ebben a pákász filmben az tetszett , hogy mindent magának elkészít, csónak , varsa, dobóháló, ólomöntés stb, teljesen nomád természetközeli életforma volt ez régen mikor megvoltak a feltételei.

Persze úgy nem megy amilyen állapotok ma vannak, hogy modern módszerekkel le lehet pusztítani egy vizet gyorsan.

1032 2012.03.12 10:27 Rozsdáskilincs (VIP) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

Gondolom a feszültség a lényeg a dologban, nem tudom a halak mennyire érzékenyek, mi emberek 80-100v még nem nagyon érzünk. Hát a hatóságok ezen a területen sincsenek megfelelőképpen jelen, mint szinte sehol. A Dunára járogatok néhanéha, halőrt még nem láttam.(fővárosi szakasz)

1031 2012.03.12 10:19 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Rozsdáskilincs

Ez egy ősi szakma volt, gondolom ezért forgatták a filmet. Régen jó árterek voltak sokan éltek ilyen pákász módszerekből. Kicsit több hal is volt mondjuk Duna, Tisza hasonló helyeken.

Ma is biztos vannak ilyenek, csak már nem legális, pl szigonyozni, dobóhálózni lehet ha vkinek van kisszerszámos halász engedélye, persze nem ívó dévérekre stb.

Árammal? Közelről még én sem láttam ilyet, de youtube-on találsz róla videókat. Vmi olyasmi a lényeg, hogy több nagyobb aksit használnak a csónak mellett van a két pólus és víz jól vezeti az áramot ami hal a közelben van az jön fel a víz tetejére elkábulva , összeszedik merítővel . Nagyon sok esetet hallani, hogy elkapnak ilyeneket csak elég enyhék a büntetések talán most már komolyabb pénzbírságok vannak . Természetes vizeken ahol nincs komoly halőrzés ezzel elmúlt 10-20 évben elég rendesen lerabolták. Illetve ezzel is.

1030 2012.03.12 10:13 Rozsdáskilincs (VIP) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

Zoli azt nem értem anno hogy a csudába kerülhetett széles nyilvánosság elé, bemutatásra a rabsickodás. Mindig üldözték, ötletadó még az is kedvet kap aki nem horgászik.

Ezt az áramos dolgot csak hallottam, nem igazán értem mit is csinálnak pontosan.

Nem mintha terveznék ilyesmit.

1029 2012.03.12 09:59 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Sumér harcos

Nagy mester lehetett, nekem is tetszenek ilyen filmek elnézném egy napig.

Vannak utódai most is modern pákász , rákászok, csak ők árammal nyomatják.

Vagy elég lemenni a Sióra télen nagyobb gödrökben összeállnak a halak , gereblyéznek rengetegen. Hallottam olyan sztorit nem tudom igaz e, rendőrök megálltak Sió hídon mert látták sokan pecáznak gondolták eszik valamilyen hal, erre a tömeg minden irányba szaladt. Kemény állapotok vannak.

Ismerős mesélte néhány éve télen hajnalban megálltak büfénél inni egyet, egy haverja szól mutatna néhány halat , kinyitja csomagtartót csurig volt mindenféle hallal. Egész éjszaka télen pákászkodtak. Vad dolgok vannak.

1028 2012.03.11 22:22 Sumér harcos (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

különb tudása volt,van ennek bárkitől..

az ilyen tipusú embernek jöhet a válság,éhen soha nem halna...

nagyszerű film vsz.

1027 2012.03.11 21:23 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

Elég profin nyomja az öreg pákász, nagy rabsic lehetett ívó dévérekre dobóhálóval, de érti a mesterséget. Ez a szakma pl tetszik nekem párszáz évvel ezelőtt jó mesterség lehetett.

1026 2012.03.11 20:40 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

1025 2012.03.11 20:30 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

Egy kis kedvcsináló videó szezonkezdésre. :)

1024 2012.03.11 20:21 banyaiz (Tisztelt Tag) nincs cím

Megkezdtem a horgászatot, végre lement a jég. Pár órát voltam pontyra próbáltam, egy mozdításom sem volt, de olyan jó volt kicsit szabad levegőn lenni, és keverni az etetőanyagot, szerelni a pecákat. :)

Csukákat láttam ívnak már vagy készülődnek a szélében mászkáltak.

Jövő héten nagyobb élet lesz , kicsit melegszik az idő nem lesznek éjszakai fagyok, harapni fognak a pontyok vsz ennék egy halászlevet. :)

1023 2012.02.13 18:40 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Fornit

Süllőnél kevésbé száraz de azért zsírosnak nem mondanám szürkét, pontynál mindenképp szárazabb húsa van. Nem mindegy mekkora volt a hal, milyen vízben élt és melyik részét adták el neked.

A farok része szokott zsíros és csontos lenni, azt lébe szoktuk főzni íze miatt. A törzséből szeletelve egy 50-60 kilósnál is minimális zsír lehet, hacsak nem úgy hízlalták fel valahol, vagy vmi nagyon kényelmes jószág volt. :)

Jó rántott harcsa, vagy harcsapörkölt nincs is jobb halétel vsz. .) Pangáziuszt még nem ettem .

1022 2012.02.13 15:51 Netmaster (Tisztelt Tag) Paradox: a "Honvédelem" sodorta veszélybe a honos zsemlénket!

"Egy különösen veszélyeztetett halfaj, a petényi márna élőhelyét is veszélyezteti a verőcei kórházból a Morgó-patak vízgyűjtőjébe folyó szennyvíz. A Honvédelmi Minisztérium cikkünk óta lépéseket tett, de a szakértők szerint egy ilyen szennyezés lassan fejti ki hatását.

Egy korábbi cikkünk kapcsán olvasónk felhívta figyelmünket arra, hogy a cikkben említett, a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó verőcei betegotthon által szennyezett patak a Morgó-patakba torkollik, ahol a fokozottan védett és veszélyeztetett, vörös könyves petényi márna vagy magyar márna (Barbus peloponnesius petenyi) nagy számban él. A Morgó szennyezése tehát elsősorban erre a hazánkban igen ritka és kizárólag a Kárpát-medencében előforduló, jelentős értéket képviselő alfajra jelent veszélyt."

http://index.hu/belfold/2012/02/11/veszelybe_kerult_a_zsemlenk/

http://greenr.blog.hu/2012/02/12/paradox_a_honvedelem_sodorta_veszelybe_a_honos_zsemlenket

1021 2012.02.13 12:26 Fornit (Tisztelt Tag) nincs cím

Az elmúlt napokban ettem rántott szürkeharcsafilét.

Most ennek vagy olyan íze van mint a pangáziusznak (zsíros) vagy átvágtak a vásárcsarnokban...

A másik fele megy a grillre ha jó idő lesz.

1020 2012.01.31 18:06 Amatoregy (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

ma új határidőben reload. 0-nál tovább nem esik remélem.. :)

1019 2012.01.28 01:06 Netmaster (Tisztelt Tag) Re: Szükség van a mélytengeri halászatra? Címzett: @Bakiba

http://halaszat.blog.hu/2011/10/12/a_halaszat_miatt_nem_csatlakozik_izland_az_eu_hoz

Erre gondolsz, vagy valami másra?

Ez a visszadobásos sztori is érdekes, először nem is értettem, mi vele a baj, aztán a második hír megvilágosított:

http://halaszat.blog.hu/2012/01/12/spanyolorszag_a

http://halaszat.blog.hu/2011/08/17/egy_brit_szakacs_harca_a_visszadobas_ellen

1018 2012.01.27 23:53 Bakiba (VIP) Re: Szükség van a mélytengeri halászatra? Címzett: @Netmaster

Nyugodtan jöhet minden ilyen anyag:)

Azért az Izland-móka sok gondolatot ébreszt:(

1017 2012.01.27 09:34 Netmaster (Tisztelt Tag) Szükség van a mélytengeri halászatra?

"A mélytengeri halászat világszerte jelentős hatással van az óceánok ökoszisztémájára és a vízparti közösségekre. Több tanulmány is kimutatta, hogy ez az egyik legkörnyezetpusztítóbb halászati módszer, amelyet egyaránt alkalmaznak az exkluzív gazdasági zónán belül, és a nyílt tengeren is. A mélytengeri halászat során nem csak egyes fajok, mint például a gránátoshalak és a mélytengeri cápák, lesznek a túlhalászat áldozatai, hanem a nagyon érzékeny tengerfenéki élőhely is jelentősen károsodik.

Az Európai Unió mélytengeri halászflottája az egyik legnagyobb a világon. Az Atlanti-óceán északkeleti térségében az uniós flották felelősek a mélytenger kizsákmányolásának mintegy 75%-áért. Emellett a nyílt tengeri tengerfenéki halászatban is jelentős szerepelt tölt be az EU. Ez mintegy 103 halászhajót jelent, ami a globális létszámnak nagyjából az egyharmada. Ezért az Európai Uniónak nagy szerepe van abban, hogy ezek a sérülékeny élővilágok megmaradjanak a jövőben is. Ez akár könnyen megvalósítható lenne, ugyanis a mélytengeri halászat gazdasági szerepe elég kicsi. A világ teljes fogásának nagyjából 2-4%-a származik ebből. Az EU-ban ez a szám csupán 1,3%."

http://halaszat.blog.hu/2012/01/26/szukseg_van_a_melytengeri_halaszatr

Se nem harcsa, se nem süllő, de hal.

1016 2012.01.23 20:43 Bakiba (VIP) Re: nincs cím Címzett: @hosszhuszár

Ugyi-ugyi:))

Mert vannak akik acsarkodnak /néhány topik/, és vannak akik kereskednek. Ez egy min. 2000$-os tipp volt:))

1015 2012.01.23 20:34 hosszhuszár (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

rájöttem...:))

1014 2012.01.23 20:27 Bakiba (VIP) Re: nincs cím Címzett: @hosszhuszár

1013 2012.01.23 20:19 hosszhuszár (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

1012 2012.01.23 20:14 Bakiba (VIP) Re: nincs cím Címzett: @hosszhuszár

Sportclub, ahol nagy ugrást gyakorolják:))

Gáz up nézz rá chartra:))

1011 2012.01.23 20:07 hosszhuszár (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

Hmm, Te kis rímfaragó..))

Up-sc?

az meg mi?

vagy csak várod, mind a kettőt, külön, külön?

1010 2012.01.23 20:01 Bakiba (VIP) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

Ráadásnak ez nem bunda, short került a bundra:))

1009 2012.01.23 19:58 Bakiba (VIP) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

De nincs gáz, mert itt a várt up-sc gáz:))

1008 2012.01.23 19:56 Bakiba (VIP) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

Hmm, hmm, sokat hagytam itthon, bosszantó!

1007 2012.01.20 15:08 Bakiba (VIP) Re: nincs cím Címzett: @Amatoregy

Részemről mától indítom a longot, de egy alsó tüske benne lehet, fontos napok 01.26 környéke, majd 02.24 környéke. Álmaimban egy dupla szerepel dodo kapitány vezényletével 3-6 hó:))

Már megent gyötörnek ezek az álmok:))

1006 2012.01.19 22:15 Amatoregy (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

estétől longolom.

Vagy shortolni kellene?

1005 2012.01.19 14:06 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

majd mikor már ő üldözi a halakat. :)

Jó sok horgászvíz van azon a környéken, bőség zavara, ideális horgásztanyának.

1004 2012.01.19 13:33 Bakiba (VIP) Re: nincs cím Címzett: @banyaiz

A pici miatt kevesebb volt az időm a halakra, de majd idén ho-ho-hó:)

Már ő is kétpofára eszi a halkrémet, pedig most múlt karácsonykor 1 éves:))

Gyomaendrődnél nézegettem horgásztelket egyelőre úgy néz ki lesz belőle valami. Majd értekezünk:))

Ilyesmire gondolj:))

http://www.ingatlanbazar.hu/HU/Gyomaendrod-Bekes-kisterseg-nyaralo-20-m2-1690000-Ft/3248785

1003 2012.01.19 13:22 banyaiz (Tisztelt Tag) Re: nincs cím Címzett: @Bakiba

Ja, értem, ez örömteli.

Bár mikor utoljára így kiszálltál Otiból , 2 hét múlva 3 k alatt találtuk magunkat, gondoltam is rád.

...

Jó ez a meleg január, nincs befagyva a víz ahol csónakom van, hétvégén próbálkozás lesz, hátha vmi süllő , netán harcsa, vagy csuka harapni akar. :)

Fogtál vmi szépet tavaly? Nem olvastam tőled horgász témát mostanában.

Szűrés hozzászólóra a topikban:
Keresés:

Szavazás

Figyeled a stocklandyard reklámjait?
Igen
Nem
Eddig nem, de most már fogom