<< újabbak régebbiek >>
1 2012.01.28 00:10 Kissherceg (Házmester) Davos-ból

Davosi tudósítás :-) "Spórolás a növekedés kárára, vagy növekedés a spórolás, a költségvetés egyensúlya kárára? Melyiket válasszuk?". Tudom, hogy ez a Davosban idén slágertémának számító kérdés első hallásra borzasztóan unalmasan hangzik, de adjatok nekem egy percnyi esélyt, hogy írjak róla, mert szerintem számunkra nagyon érdekes és tanulságos. A mai Magyarország számára!

Közgazdászok, befektetők napok óta azt fejtegetik Svájcban a Világgazdasági Fórumon, hogy a jelenlegi válsággal az a baj, hogy a szokásos kivezető utak nem működnek (ez még nem Magyarország-specifikus megállapítás, érvényes szinte mindenkire). Hiszen az eladósodott országokban már nincsenek tartalékok és nincs is értelme állami hadiipari vagy infrastrukturális beruházásokkal munkát adni embereknek, (ezzel csökkentve a munkanélküliséget) és így adni sokaknak állás, munkát és fizetést, amit aztán költhetnek és a vásárlóerejükkel megjelenve a piacon, szép lassan újra beindíthatják a gazdaságot (korábbi válságok idején ez volt a kivezető út)

Ennek nincs ma már semmi értelme, hiszen minek fegyverkezni...? Hova lehet még Amerikában vagy Nyugat-Európában autóutat építeni? Esetleg vasutat? (Obama ennek ellenére azért épp ezzel, az államilag finanszírozott vasút-fejlesztéssel próbálkozik Amerikában).

Azért nincs ennek értelme, mondják Davosban, mert az egyre hatékonyabb technológiák így is, úgy is újratermelik és növelik a munkanélküliséget. Leegyszerűsítve és egy példán keresztül: az autógyárakban egyre kevesebb ember készít egyre több autót! ( Amerikából elment ugyan Kínába 5%-nyi munkahely, mégis, a maradék 95%-nyi munkaerő nem ugyanannyit, 100 egységnyit, vagy kevesebbet termel, hanem még így is többet, 106%-ot, mert hatékonyabban dolgozik).

Mi tehát a megoldás? És ez nekünk, magyaroknak szerintem rettentően érdekes! Az olyan országoknak, hangzott el Davosban, melyekben van tapasztalat és képesség, meg persze tehetség és képzettség az egészségügyet fejleszteni, ezen belül is a gyógyszeripart, ott megoldás lehet tudatosan ráállni erre a vonalra. Mert az egészségügy hagyományosan állami szféra, ott az állam ad munkát az embereknek. Növelni kell az orvosképzést, a gyógyszerfejlesztéshez szükséges tudást, államilag támogatni ezeket a képzéseket, iskolákat, egyetemeket, mert a jövő egyik húzóágazata, az egyre hosszabban élő nyugati világ egyik húzóágazata és ezért munkarőfelszívó szférája a profi egészségügy lesz. Az egyénre szabott és legyártott gyógyszerekkel, a betegturizmussal, stb.

Olvasom ezekről a vitákról a svájci beszámolókat, és úgy érzem, mintha a jövő Magyarországáról beszélnének. A gyógyvizes, C-vitamint feltaláló, biotermékeket előállító és reformtáplálkozást kiszolgáló, ásványvízben gazdag, újra erős gyógyszeriparral rendelkező, fogászturizmust és gyerekrehabilitációs központokat fejlesztő és üzemeltető (stb, stb), korszerű, rugalmas, okos Magyarországról....

Álom lenne csak?

<< újabbak régebbiek >>

Szavazás

Lehessen a fórum hozzászólásokba képet beilleszteni?
Igen
Nem

Szűrés hozzászólóra a topikban:
Keresés: