Az ALTEO Nyrt. mai közgyűlése elfogadta a társaság IFRS szerint konszolidált éves beszámolóját, amely szerint a cégcsoport egy újabb növekedés eredményeként 5,5 milliárd forintos árbevétellel, 591 millió forintos EBITDA szintű eredménnyel, 95 millió forintos adózott eredménnyel és 8,5 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta a 2012. üzleti évét. A társaság az elmúlt évben jelentősen bővítette megújuló alapú portfólióját, növekedési célkitűzései töretlenek.

Az ALTEO Nyrt. közgyűlése elfogadta az Igazgatóság 2012. üzleti évre vonatkozó beszámolóját, és megerősítette a társaság jövőbeli növekedési terveit. „Egy stabil jövedelemtermelő képességgel rendelkező, hatékonyan üzemeltetett energetikai portfólióval rendelkezünk, amely a jelenlegi piaci környezetben is jó megtérülést biztosít a befektetők számára. Elkötelezettek vagyunk a társaság eszközállományának és értékének további növelése mellett, az eredményesség fenntartását is mindenkor szem előtt tartva” – emelte ki ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

Az ALTEO csoport konszolidált árbevétele 5,5 milliárd forintot ért el, amely 14 százalékkal haladta meg a 2011. évi értéket. Az árbevétel növekedésében fontos szerepe volt a 2012 májusában vásárolt háromszélerőmű villamos energia termelésének, illetve hozzájárult a villamosenergia-kereskedelmi üzletág bővülése és az értékesített hőenergia árának emelkedése is. A csoport bruttó eredmény szinten 15 százalékos növekedést ért el. Mindez annak is köszönhető, hogy az energiatermelés hatékonysága - a megvalósított beruházásoknak köszönhetően - javult, ezt támasztja alá, hogy a termeléshez felhasznált energiahordozók naturáliában kifejezett értéke közel 15 százalékkal csökkent.

A csoport EBITDA szintű eredménye 30 százalékkal, 591 millió forintra növekedett, az társaság a 2012-es évet pozitív, 146 millió forintos adózás előtti eredménnyel és 95 millió forintos adózott eredménnyel zárta.

A cégcsoport diverzifikált portfóliója az értéklánc alapú – energiatermelés, kereskedelem, energiagazdálkodás – megközelítésnek és a gyors reakciókészségnek köszönhetően sikeresen alkalmazkodott a 2012. év szabályozási változásaihoz. A gázerőművek esetében a 2012-es év már teljes egészében a piaci alapú működés jegyében telt, sikeresen. A zöld energiát termelő megújuló energia alapú erőművek összességében jól teljesítettek, főként a szélerőművek a terveket 6 százalékkal meghaladó termelésének köszönhetően. A villamosenergia-kereskedelem területén a fogyasztói értékesítést 2012-re 13 százalékkal, 71 GWh-ra sikerült növelni.

2012. évben az ALTEO csoport árbevételének 10 százaléka származott villamosenergia-termelésből. Az értékesített villamos energia naturáliában kifejezett értékének 44 százalékát teszik ki a megújuló erőművek, míg az árbevételből 82 százalékos arányú a zöld portfólió részesedése. A cégcsoport növekvő villamosenergia-kereskedelemi árbevételéhez egyrészt a - hagyományos tüzelésű erőművek által termelt - csoporton belüli villamosenergia-értékesítés bővülése, másrészt a fogyasztói portfólió és nagykereskedői aktivitás növekedése biztosította. Mindezek eredményeként a csoportszintű árbevételen belül 40 százalékra nőtt a kereskedés aránya. A konszolidált árbevétel legnagyobb részét pedig továbbra is a hőenergia-értékesítési bevétel teszi ki, közel 50 százalékos részesedéssel.

„Stratégiai célunk, hogy energetikai befektetőként mind az energiatermelés, mind az energiakereskedelem területén diverzifikált portfóliót építsünk ki, amely a szektor több területére építve generál bevételeket, illetve a változásoknak való kitettséget is csökkenteni képes” – emelte ki ifj. Chikán Attila.

A hazai megújuló energia alapú energiatermelés új ösztönző rendszerének megjelenéséig a cégcsoport a fejlesztések helyett az akvizíciókra helyezte a hangsúlyt a belföldi piacon, ahogy ezt a 2013. februári újabb szélerőmű vásárlás is jelzi. Emellett az ALTEO a zöldmezős beruházásokat ösztönző támogatási rendszerrel rendelkező szomszédos országokban is monitorozza a befektetési lehetőségeket.

MTI