Az uniós programozási periódus 2015. végi tényleges zárásáig minden rendelkezésre álló forrást képes lesz lehívni Magyarország, ami az EU-ban egyedülálló teljesítmény lenne. A rendelkezésére álló uniós források 95 százalékát már meghirdették, és tervek szerint pár hónapon belül a teljes uniós keret elérhető lesz; a forrásoknak több mint 80 százalékát támogatási döntéssel már le is kötötték - áll Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Nemény András szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésér

A kormány a 2007-2013-as programozási időszak végéhez közeledve minden fejlesztéspolitikai intézkedését ahhoz a nemzeti célhoz igazítja, hogy Magyarország forrásvesztés nélkül használhassa fel a rendelkezésre álló uniós támogatásokat - írta a miniszter az országgyűlési képviselő "Mikorra várható, hogy valóban felgyorsul a pályázati elbírálás?" című írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján közzétett miniszteri válaszban Németh Lászlóné hangsúlyozza: a kabinet kiemelt feladatának tekinti az uniós pályázatok meghirdetésének, végrehajtásának és kifizetésének felgyorsítását.

Ennek érdekében egységes eljárásrendet alkottak, központosított rendszert vezettek be a közbeszerzéseknél, a közreműködő szervezetek számának csökkentésével átláthatóvá tették az intézményrendszert. Egyszerűsítették a pályáztatást, rövidült a kifizetések előírt határidő, egyszerűbbek lettek a kiemelt projektek előkészítésére vonatkozó szabályok, bevezették a kifizetési folyamatba iktatott elektronikus aláírást.

Mindezek eredményeképpen a formai hibák miatt elutasított pályázatok aránya a korábbi 70 százalékos aránnyal szemben 15 százalékra csökkent. A kormányváltáskor 5,5 milliárd forint volt a kifizetések heti átlaga, ugyanez a mutató csak az utolsó hetek kifizetéseit tekintve 32 milliárd forint.

MTI